Binnenkort meer vogels te spotten in natuurdomein De Blankaart: "Deze lente een koppeltje ooievaars"

In het natuurreservaat De Blankaart in Diksmuide hopen ze binnenkort nog meer vogels en andere diersoorten te mogen verwelkomen. Het deel dat beheerd wordt door de milieuvereniging Natuurpunt, is met 10 procent uitgebreid. De vzw doet vooral inspanningen om moeras-, water- en broedvogels kansen te geven. 

Vogel- en natuurliefhebbers zullen nog meer aan hun trekken komen in het natuurdomein De Blankaart Diksmuide. Een stukje van het natuurgebied van De Blankaart werd overgekocht door vzw Natuurpunt. Ze hadden al 320 hectare, nu komt daar nog 33 hectare bij. Het natuurdomein wordt dus niet uitgebreid, maar Natuurpunt heeft een stukje van de Vlaamse overheid overgekocht. "Hierdoor krijgt de vzw subsidies waar ze mee aan de slag kunnen gaan", legt conservator Guido Vandenbroucke uit.

"De doelstelling van de Blankaart is om meer kansen te geven aan moeras-, weide- en watervogels zodat ze hier kunnen blijven en broeden. Heel specifiek zorgen we ook dat er genoeg nat riet zal zijn voor de roerdomp, zodat ze daar genoeg eten kunnen zoeken en vinden." Natuurpunt investeerde voor het hele gebied ook vooral in de bescherming van de vogels.

Nu al meer vogels te spotten

En die investeringen zijn al goed zichtbaar, volgens Vandenbroucke: "Vorige lente waren er in het hele gebied al drie posten waar de roerdomp zat te roepen, dat is een heel specifiek geluid dat klinkt als lage, diepe 'hoempen'. Er waren hier ook een 16-tal koppels van kluten, dat zijn prachtige vogels met ellenlange poten. Permanent zitten er nu duizenden ganzen te overwinteren, daarnaast hebben we meer dan koereigers en grote en kleine zilverreigers die rustig langs de wandelpaden zitten. Het valt wel op, ook voor niet vogelaars dat het gebied aan het evolueren is."

Op termijn verwachten we ook de otter weer in het gebied
Guido Vandenbroucke, conservator De Blankaart

De aandachtige wandelaar kon vorig jaar een ooievaar spotten in het natuurgebied. "We veronderstellen dat er deze lente misschien meerdere koppels ooievaars komen. Deze winter blijft ook een kraanvogel hangen, wie weet blijft die ook bij ons hangen. Op termijn verwachten we ook de otter weer in het gebied. Er is een hele grote evolutie bezig op vlak van vogels, het wordt er alleen maar beter op!", besluit Vandenbroucke.

Meest gelezen