Inheemse jongeman draagt vader urenlang op rug door Braziliaanse regenwoud naar vaccinatiecentrum

In Brazilië heeft een foto van een inheemse jongeman op sociale media de aandacht getrokken van miljoenen mensen. De jongeman droeg zijn vader urenlang op de rug door het regenwoud naar een vaccinatiecentrum, liet hem vaccineren en vertrok meteen weer met zijn vader op de rug in de omgekeerde richting. Een arts die al 20 jaar in de regio werkt, nam de foto en zette hem online. "Een positieve boodschap voor het nieuwe jaar."

De foto dateert al van januari 2021, bij de start van de vaccinatiecampagne in Brazilië, maar Erik Jennings Simões, een arts die al 20 jaar in de regio werkt en de inheemse bevolking verzorgt, zette hem pas een week geleden op zijn sociale media.

Op de foto is Tawy Zó'é te zien, een jonge inheemse man van 24 jaar die tot de inheemse Zó'é-bevolkingsgroep behoort, die in de noordelijke deelstaat Pará leeft. De jongeman draagt zijn 67-jarige vader op de rug in een traditionele draagzak voor ouderen.

Volgens de arts liep de jongeman zo'n 5 à 6 uur van zijn dorp naar de vaccinatiebasis in de regio, door het woud langs een pad "met heuvels, beekjes en andere obstakels". De vader ziet volgens de arts bijna niets meer en heeft een ernstig probleem aan de urinewegen, waardoor het onmogelijk is om zelf door het woud te stappen. 

Nadat zijn vader gevaccineerd was, legde de jongeman hem weer op zijn rug en vertrok weer naar zijn dorp, opnieuw zo'n 6 uur wandelen. Hij kon niet anders, vertelt de arts aan BBC News Brazil, want de jongeman wilde voor het donker weer in zijn dorp zijn. Toen ze vertrokken, nam de arts de foto.

Erik Jennings Simões plaatste de foto vorige week op zijn sociale media omdat hij "een positieve boodschap" de wereld wilde insturen bij de start van het nieuwe jaar. Op Instagram schrijft hij dat hij dit het "meest opmerkelijke moment van 2021" vond. 

Geen enkele covid-infectie

De inheemse Zó'é-bevolkingsgroep waartoe de jongeman en zijn vader behoren, woont in de staat Pará, in het noorden van Brazilië, op een grondgebied van zo'n 670.000 hectare. Het is een regio waar het regenwoud zeer goed bewaard is gebleven en met een enorme biodiversiteit.

Volgens gezondheidswerkers die er actief zijn, bestaan de Zó'é uit zo'n 325 mensen die verspreid over het grondgebied in meer dan 50 dorpen wonen. Doorheen het jaar verhuizen ze geregeld van woonplaats.

Alleen zij weten welke van de talloze paden in het woud ze moeten volgen om geen andere groepen te kruisen

Volgens de arts Erik Jennings Simões volgden de Zó'é al van in het begin een uitgekiende strategie om besmettingen te voorkomen.

Ze hebben naar verluidt nog niet zo lang contact met de buitenwereld, vooral dan met Sesai, het speciale Braziliaanse agentschap voor de gezondheid van de inheemse bevolking.

Volgens Jennings Simões is er sinds de start van de pandemie nog geen enkel geval van covid geregistereerd bij de bevolkingsgroep. Al van bij het begin volgden ze naar verluidt een strategie waarbij ze in geïsoleerde groepen van 18 families leefden die contact met andere groepen, het gezondheidsteam dat er werkt en andere Brazilianen vermeden. "Alleen zij weten welke van de talloze paden in het woud ze moeten volgen om geen andere groepen te kruisen."

De witte stippellijnen geven bij benadering de grenzen weer van de deelstaat Pará waar de Zó'é leven.

Andere inheemse groepen hard getroffen

Het uitblijven van covid-gevallen onder de Zó'é verschilt sterk met de situatie van andere inheemse bevolkingsgroepen. Volgens cijfers van het bovenvernoemde agentschap Sesai zijn sinds maart 2020 al meer dan 57.000 covid-infecties vastgesteld bij de inheemse bevolkingsgroepen in Brazilië. 853 mensen overleefden het niet.

De inheemse autoriteiten wijzen er echter op dat die cijfers veel hoger kunnen liggen, omdat Sesai alleen rekening zou houden met de mensen in de dorpen. Volgens andere cijfers zouden er tegen maart 2021 al meer dan 1.000 doden onder de inheemse bevolking vastgesteld zijn.

Brazilië in zijn geheel heeft een van de hoogste absolute sterftecijfers door covid ter wereld. Volgens de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit vielen er al meer dan 620.000 doden en raakten meer dan 22 miljoen mensen besmet. Ook die cijfers zijn vermoedelijk een onderschatting.

Meest gelezen