Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Britse premier Boris Johnson geeft "korte aanwezigheid" op coronafeestje tijdens lockdown toe, oppositie eist ontslag

In het Britse Lagerhuis heeft premier Boris Johnson toegegeven dat hij op 20 mei 2020 -in volle lockdown- even aanwezig was op een tuinfeestje van zijn medewerkers in zijn ambtswoning. Dat was verkeerd, ik neem de verantwoordelijkheid en ik verontschuldig mij daarvoor, zei de premier. De oppositie reageert woedend en vraagt zijn ontslag. Ook binnen Johnsons Conservatieve partij valt de kwestie erg slecht. 

Premier Boris Johnson moest vanmiddag in het Lagerhuis na enkele dagen van stilzwijgen toegeven dat hij korte tijd op het feestje aanwezig was, zo'n 25 minuten. Dat was fout, geeft hij toe, hij wil de verantwoordelijkheid nemen en verontschuldigt zich daarvoor. "Ik had de mensen naar huis moeten sturen. We hebben dit slecht aangepakt en ik neem daarvoor de verantwoordelijkheid", luidde het. Toch denkt Johnson er niet aan om op te stappen, voorlopig toch niet. Hij wil geen besluit nemen vooraleer een intern onderzoek naar het "coronafeestje" afgerond is.

BEKIJK de integrale verklaring van premier Johnson:

Videospeler inladen...

Toen ik op 20 mei 2020 in de tuin mijn medewerkers ging bedanken en 25 minuten later terug naar mijn kantoor ging, dacht ik dat het een werkvergadering was

Premier Boris Johnson

De oppositie -van Labour over Liberal Democrats tot Schotse nationalisten- reageerde ziedend en riep eensgezind Johnson op om ontslag te nemen als premier. Ze vinden het totaal ongeloofwaardig dat Johnson niet door had dat het om een tuinfeest ging en vinden het een schande dat de premier zijn eigen coronaregels overtrad op het moment dat mensen stierven of geen afscheid konden nemen van hun zieke familie of vrienden. 

Labourleider Keir Starmer liet geen kans onbenut om Johnson te belagen en richtte zich op de regerende Conservatieve partij om de premier te vervangen. "Zijn verdediging dat hij niet besefte dat hij op een feestje was, is zo belachelijk dat het een belediging is voor het Britse volk", zei hij. "Hij is eindelijk gedwongen toe te geven wat het hele land wist, dat hij middenin een lockdown drankoverladen feestjes hield in Downing Street 10. Gaat hij nu het fatsoenlijke ding doen en ontslag nemen?"

De vraag is: gooien de kiezers de premier buiten, doet zijn partij dat of neemt hijzelf de eervolle beslissing om ontslag te nemen?

Keir Starmer, leider van de socialistische Labourpartij

Een ander parlementslid van Labour, Karl Turner, was eveneens scherp voor Johnson: "Hij heeft zich niet verontschuldigd omdat hij de regels brak en de wet overtrad, hij heeft enkel spijt omdat hij is betrapt. Er is één regel voor hem en een andere voor de rest van ons."

De Conservatieve partij heeft de sleutel in handen

Johnson verdedigde zich herhaaldelijk en uitte telkens zijn verontschuldigingen voor het gebeuren, maar bleef hameren op het resultaat van een onderzoek naar de feiten. Hij verdedigde overigens zijn aanpak van de coronacrisis en de vaccinatiecampagne in zijn land.

De oppositie mag dan tekeer gaan, Johnson hoeft zich daar geen zorgen over te maken, maar wel over zijn eigen Conservatieve achterban. Die was opvallend stil tijdens het vragenuurtje. Toch is ook geweten dat daar grote ergernis heerst over het tuinfeestje en vooral ongerustheid over de politieke schade voor regering en partij. 

De volgende verkiezingen komen er normaal gezien pas in mei 2024, maar als de publieke verontwaardiging nu overkookt, kan de partijtop beslissen om de schade te beperken door Johnson te vervangen als topman en als premier. Dat was eerder het geval met Margaret Thatcher in 1990 en Theresa May in 2019. Telkens slaagde hun opvolger, respectievelijk John Major en Boris Johnson, erin om met een nieuw elan de volgende verkiezingen te winnen.

De vele excuses van de premier

Videospeler inladen...

Waar gaat "Partygate" over?

Onlangs pakt de Britse tv-zender ITV uit met een gelekte mail van Martin Reynolds, de privésecretaris van premier Johnson. Daarin nodigde Reynolds een honderdtal medewerkers van Johnson uit voor een feestje in de tuin van 10 Downing Street, de ambtswoning van de premier, om te genieten van "het prachtige weer". De genodigden moesten wel hun "eigen drank meebrengen". 

Niks mis mee, ware het niet dat het feestje plaatsvond in mei 2020, in volle lockdown, toen bijeenkomsten verboden waren door dezelfde regering. De staf van Johnson brak dus de coronaregels die ze zelf had opgelegd. Het is niet de eerste keer dat het kabinet van de premier onder vuur komt, onder meer door een "kaasplankje met wijn" in de tuin met 19 mensen waar hij ook aanwezig was, maar toen was niet duidelijk of de coronaregels geschonden werden. In een andere zaak is een hoge medewerkster van Johnson onlangs moeten opstappen na een erg omstreden kerstfeestje op kantoor.

Lia van Bekhoven: "De media pakken nu uit met het ene detail na het andere over wat er exact gebeurde op 20 mei 2020"

Videospeler inladen...

Meest gelezen