Lokale Politie Antwerpen

Politie Antwerpen zet tips tegen internetcriminaliteit op broodzakken

De lokale politie Antwerpen heeft enkele tips tegen internetcriminaliteit op broodzakken gezet. Ze worden door zo'n 200 Antwerpse bakkers mee verspreid. De boodschap is: "Verbrand je niet aan valse mails of berichten."

Als je deze dagen bij een bakker in de stad Antwerpen een groot, lang brood koopt, is de kans groot dat dat verpakt wordt in een broodzak met een boodschap van de Antwerpse politie. Zo geeft die enkele tips mee om niet in de vallen te trappen van internetcriminelen.

"We merken dat mensen die minder mee zijn met de hedendaagse technologie en met het internet kwetsbaar zijn voor dit soort oplichting", zegt woordvoerder Willem Migom. "Omdat sociale media voor die mensen ook onbekend terrein zijn, zochten we een andere manier om hen te bereiken. Veel mensen eten graag brood en zo lukt dat dus. Op een grote broodzak heb je meer plaats voor informatie. Daarom krijg je hem voorlopig wel alleen bij een groot brood."

Omdat sociale media dikwijls ook onbekend terrein zijn voor kwetsbare mensen, zochten we een andere manier om hen te bereiken
Willem Migom, woordvoerder Lokale Politie Antwerpen

De broodzak geeft tips over drie concrete situaties:

  1. De bank vraagt per mail naar je wachtwoord of gegevens. Ben je zeker dat het jouw bank is?  Ga hier niet op in en klik nergens op.
  2. Je zoon stuurt een bericht met zijn nieuw telefoonnummer. Hij vraagt om een flinke som geld over te maken. Ben je zeker dat dit jouw zoon is? Rond het gesprek af en betaal niets.
  3. Je ziet een online aanbieding die te mooi klinkt om waar te zijn. Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Zorg ervoor dat je geld en de verkoper niet spoorloos verdwijnen.

Meest gelezen