Henning Bagger

Coronablog - Taskforce Zorg verbiedt stoffen mondmaskers in Vlaamse zorginstellingen

Stoffen mondmaskers zullen niet meer toegelaten zijn in Vlaamse zorginstellingen. Dat heeft de taskforce Zorg beslist. Na de omikrongolf verwacht viroloog Steven Van Gucht een rustiger voorjaar en zomer. Volg alle updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Geen stoffen mondmaskers meer toegelaten in Vlaamse zorginstellingen

Stoffen mondmaskers zullen niet meer toegelaten zijn in de Vlaamse zorginstellingen. Bezoekers moeten een chirurgisch masker dragen, terwijl het zorgpersoneel van een hele reeks instellingen verplicht een FFP2-mondmasker zal moeten dragen. Dat heeft de taskforce Zorg beslist, zo werd vernomen van voorzitter Karine Moykens.

De stoffen mondmaskers worden voor zowel personeel als bezoekers gebannen in onder meer woonzorgcentra, revalidatiecentra, psychiatrische verzorgingstehuizen en instellingen voor per­sonen met een handicap. 

Ook sommige ziekenhuizen stappen overigens van de stoffen mondmaskers af. Zo kondigde AZ Groeninge in Kortrijk woensdag nog aan dat vanaf vrijdag "enkel nog chirurgische mondneusmaskers zijn toegelaten". 

De taskforce Zorg breidt ook de FFP2-mondmaskerplicht voor personeel, die sinds maandag geldt in woonzorgcentra, uit naar andere instellingen. Die zal ook gelden in dagverzorgingscentra, herstelverblijven, psychiatrische verzorgingstehuizen en de sector personen met een handicap waar kwetsbare mensen worden opgevangen, zegt Moykens. 

Elders in de de sector personen met een handicap en in revalidatiecentra zullen FFP2-maskers worden aanbevolen. En in de gezins- en thuiszorg wordt er gekeken waar en wanneer zo'n masker nodig is. 

In alle Vlaamse zorginstellingen zullen personeelsleden die een hoogrisicocontact hadden, gedurende tien dagen na dat contact een FFP2-masker moeten dragen, geeft de voorzitter van de taskforce Zorg nog mee.

Viroloog Van Gucht: "Na omikrongolf rustig voorjaar en zomer"

Volgens viroloog Steven Van Gucht is het nog te vroeg om de omikronvariant van het coronavirus te vergelijken met de griep. De symptomen zijn dan wel milder dan bij de eerdere varianten. Toch blijft de druk op de zorg erg hoog.

Het aantal besmettingen is bijna verdubbeld in vergelijking met vorige week. En dat terwijl er nog heel wat maatregelen zijn. "Dat heb je niet met de griep", zegt Van Gucht. "Dus het is nog te vroeg voor die vergelijking, maar we gaan wel in die richting evolueren."

"Het gaat geleidelijk aan gemakkelijker worden", zegt Van Gucht:

Videospeler inladen...

De komende weken worden nog pittig, verwacht de viroloog. "Binnen een week of twee zitten we aan de piek. De scholen zijn heropend en mensen zijn weer gaan werken na de kerstvakantie, dat kan het virus opnieuw een duw geven", zegt de viroloog. "We verwachten de piek in de ziekenhuizen eind deze maand met 400 opnames per dag."

Al is er volgens hem wel licht aan het einde van de tunnel. "We gaan na deze golf een mooie periode tegemoet", zegt hij. "Veel mensen hebben een derde dosis gekregen. Veel mensen zijn besmet geraakt met de omikron- en/of een vorige variant. De immuniteit wordt almaar beter. Ik verwacht dus een rustige lente en zomer, zodat we kunnen versoepelen."

Een rijk der vrijheid zoals vorig jaar werd voorgespiegeld, belooft Van Gucht niet. "We zullen onder voorwaarden kunnen versoepelen en ook moeten aanscherpen als het nodig is", zegt hij. "Er gaan altijd nieuwe varianten opduiken. Zo werken virussen. Daar moeten we niet van schrikken en hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. Omikron zal ook verdwijnen."

Raad van State heeft geen principiële bezwaren tegen verplichte vaccinatie zorgpersoneel

De Raad van State heeft geen principiële bezwaren tegen de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Dat heeft de redactie in regeringskringen vernomen. Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke wil die verplichte vaccinering opleggen vanaf april.

Zorgpersoneel dat een coronaprik weigert, kan vanaf dan niet langer aan de slag blijven in bijvoorbeeld ziekenhuizen en rusthuizen. Volgens het advies van de Raad van State is de federale overheid bevoegd om zo’n maatregel op te leggen. 

De Raad vindt de maatregel ook niet buitensporig. Volgens het advies mag de overheid ook de vaccinatie eisen van het niet-zorgpersoneel in ziekenhuizen en rusthuizen. Het gaat dan bijvoorbeeld om poetsvrouwen. Die maatregel staat niet in het wetsontwerp van minister Vandenbroucke.

Denemarken biedt risicogroepen vierde prik aan

Denemarken gaat inwoners die het kwetsbaarst zijn tegen het coronavirus, een vierde vaccindosis aanbieden. Dat maakte minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke vanavond bekend. Het gaat om mensen met een auto-immuunziekte, kankerpatiënten en artritislijders. Zij kregen afgelopen herfst al hun eerste boostervaccin tegen COVID-19.

Nu de omikronvariant oprukt in Europa, willen de Deense autoriteiten hen nog een extra dosis aanbieden. De betrokken patiënten zullen eind deze week en begin volgende week al gecontacteerd worden, zei Heunicke.

De gezondheidsminister gaf voorts te kennen dat de corona-epidemie momenteel weer onder controle is in Denemarken, dankzij de "ambitieuze" vaccinatiecampagne. Daarom voert de regering enkele versoepelingen van de coronamaatregelen door: zo mogen culturele instellingen zoals theaters, bioscopen en concertzalen - gesloten sinds 19 december - weer de deuren openen. Er geldt wel nog een maximumcapaciteit van 500 bezoekers binnen.

Eerder waren Israël en Chili al begonnen met het aanbieden van een tweede booster.

Zo'n 8,5 procent van volwassen Vlamingen komt niet opdagen voor boosterprik

Ongeveer 8,5 procent van de volwassen Vlamingen die voor een boosterprik zijn uitgenodigd komt niet opdagen. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd in "Villa Politica". 

Volgens Beke zijn er verschillende redenen waarom mensen niet komen opdagen: het kan zijn dat ze hun eerste twee prikken hebben gekregen maar geen derde prik willen, het kan dat ze op vakantie waren of dat het nog niet paste. "Het eindresultaat is natuurlijk nog af te wachten", aldus Beke. 

Hij heeft het wel over een zeer grote opkomst. Het doel blijft om tegen eind januari alle volwassen Vlamingen te boosteren.

Wouter Beke geeft meer toelichting in "Villa Politica".

Videospeler inladen...

Beke bevestigt: "Besmet personeel zonder symptomen kan uitzonderlijk worden ingezet"

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat personeelsleden die besmet zijn maar geen symptomen hebben in uitzonderlijke gevallen wel degelijk kunnen worden ingezet in woonzorgcentra. De richtlijnen zijn vorige week geüpdatet, zei hij vanmiddag in het Vlaams Parlement.

"Bij uitzondering, als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput, kan men medewerkers die positief hebben getest maar geen symptomen hebben in last resort toch inzetten", citeert Wouter Beke. Hij wijst erop dat de verschillende instellingen aan de richtlijnen zijn herinnerd.

Bekijk hieronder de tussenkomst van Wouter Beke in het Vlaams Parlement.

Videospeler inladen...

Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker: "Met 200 toeschouwers in opera, it makes no sense"

In de cultuursector mogen er op dit moment nog altijd maximaal 200 mensen in een zaal zitten. De sector vraagt al een hele tijd dat er met  proportionele maatregelen gewerkt zou worden, zodat er in grotere zalen verhoudingsgewijs op een veilige manier ook meer mensen kunnen zitten.  

Ook choreografe Anne Teresa De Keersmaeker hoopt dat de politici nu snel inzien dat er een enorm verschil is tussen bijvoorbeeld een operazaal met plaats voor 1.200 mensen waar 200 toeschouwers in zitten en een zaal met een capaciteit van 300 mensen met 200 toeschouwers in: 

Videospeler inladen...

Tegen dit weekend moet er een voorstel klaar zijn voor de coronabarometer die duidelijk moet maken in welke fase van de pandemie we zitten en welke maatregelen dan nodig zijn in de strijd tegen het virus. 

Anne Teresa De Keersmaeker kreeg vandaag in haar dansschool PARTS het bezoek van koningin Mathilde die de cultuursector en de studenten in kunstrichtingen een hart onder de riem wil steken. 

Kamer plant hoorzittingen over verplichte vaccinatie

In de Kamer komen er binnenkort hoorzittingen met experten over verplichte vaccinatie tegen corona. Dat zijn de Kamerfractieleiders overeengekomen. Elke partij zal sprekers kunnen voorstellen. 

Als je zoiets wil beslissen, is daar een draagvlak voor nodig en moet je toch wel alle hoeken van de samenleving gehoord hebben

Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit)

"We willen dat ruim doen" licht Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit) toe. "Het gaat niet alleen over het medische aspect, maar zeker ook over het juridische. Als je zoiets wil beslissen, is daar een draagvlak voor nodig en moet je toch wel alle hoeken van de samenleving gehoord hebben."

Volgende week wordt de agenda vastgelegd. Heel wat partijen gaan ervan uit dat de hoorzittingen tegen de krokusvakantie afgelopen zullen zijn. Daarna volgt een uitgebreid parlementair debat. 

Een eindstemming over verplichte vaccinatie zal afhangen van de regering, want daar zitten niet alle partijen op dezelfde lijn.. De meeste partijen zijn vóór, maar de liberalen hebben twijfels, vooral de Franstalige MR.

North Sea Port boert opnieuw goed

North Sea Port of de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen hebben een goed jaar achter de rug. Vorig jaar is via de zeevaart bijna 69 miljoen ton goederen verwerkt. Dat is beter dan in 2020 en bijna weer op het niveau van het recordjaar 2019. Via de binnenvaart is 60 miljoen ton behandeld en dat is evenveel als in 2019. 

North Sea Port blijft een echte bulkhaven. De goederen komen hoofdzakelijk onverpakt toe en worden dan in silo's opgeslagen. Vorig jaar groeide de bulktrafiek, onder meer bij bouwmaterialen, granen, steenkool, ijzererts en schroot. Het aantal auto's dat vervoerd werd, bleef gelijk. 

Rusland blijft de belangrijkste handelspartner, gevolgd door Brazilië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Zweden. 

Psychologen willen verplichte vaccinatie: "Iedereen die vatbaar is voor wetenschappelijke argumenten is al gevaccineerd"

De expertengroep psychologie en corona legt de laatste hand aan een advies om de vaccinatie te verplichten. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard, en is bevestigd aan onze redactie. "In deze fase van de pandemie heeft een verplichte vaccinatie meer voor- dan nadelen", klinkt het. Het is uiteindelijk de politiek die de knoop moet doorhakken.

Ontdek het in onderstaand artikel:

Thailand plant toeristenbelasting om bij te dragen aan het herstel

Thailand wil buitenlandse vakantiegangers laten meebetalen aan het herstel van de toeristische sector in het land. De regering heeft een plan voorgesteld om aan elke toerist 300 baht - omgerekend 7,91 euro - te vragen.

De bijdrage zal helpen bij de financiering van lokale attracties, vergelijkbaar met de toeristenbelasting die in veel andere landen bestaat. Ook is het geld deels bedoeld als een soort verzekering, voor toeristen die in het ziekenhuis belanden.

De heffing gaat in april in en zal doorgerekend worden in de prijzen voor vliegtickets. Thailand verwacht dit jaar 5 miljoen buitenlandse bezoekers, voornamelijk uit Europa en de Verenigde Staten. 

Niet iedereen is het eens met FFP2-maskers in woonzorgcentra

In verschillende woonzorgcentra zien ze het niet zitten dat personeel voortaan verplicht een meer beschermend FFP2-masker moet dragen. Ze vrezen onder meer dat het voor sommige personeelsleden de druppel zou kunnen zijn om ontslag te nemen. Elders klinkt het dat het bewoners nodeloos ongerust zou maken. 

Lees hier meer:

Het verhaal achter de jongeman die zijn vader urenlang door het regenwoud draagt

In Brazilië heeft een foto van een inheemse jongeman op sociale media de aandacht getrokken van miljoenen mensen. De jongeman droeg zijn vader urenlang op de rug door het regenwoud naar een vaccinatiecentrum, liet hem inenten en vertrok meteen weer met zijn vader op de rug in de omgekeerde richting. 

Lees het hier:

Coronabarometer moet klaar zijn tegen het weekend, zegt coronacommissaris Facon

Tegen het weekend moet de coronabarometer klaar zijn. Dat heeft coronacommissaris Pedro Facon gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Een volgend Overlegcomité zal het systeem dan wellicht invoeren. De coronabarometer moet met drie kleuren aangeven hoe ernstig de stand van de epidemie is en welke maatregelen er in welke sector tegenover kunnen staan. De politiek moet dan beslissen of die maatregelen al dan niet genomen worden.

"Het is belangrijk om op een meer gestructureerde wijze aan te geven in welke fase we zitten", legt Facon uit. "Het is voor de politiek ook een gestructureerde manier om aan beleidsvoorbereiding te doen. Welke maatregelen zijn mogelijk in bepaalde scenario’s? En het is natuurlijk ook om de betrokken sectoren wat meer voorspelbaarheid te geven."

Voorlopig is het niet de bedoeling om alles in de barometer te steken. "De focus ligt nu op de publieksevenementen, de georganiseerde activiteiten en de horeca", zegt Facon. Onderwijs zal er zeker niet onder vallen. De barometer moet meer duidelijkheid geven en voorkomen dat de politiek bij elk Overlegcomité belandt in lange discussies over maatregelen in de betrokken sectoren.

Beluister hier het volledige gesprek met coronacommissaris Facon in "De ochtend":

Meest gelezen