Cliniclowns nemen schrik voor de prik weg bij kinderen in Leuvens vaccinatiecentrum: "Het deed geen pijn"

In het vaccinatiecentrum van Leuven hebben ze de cliniclowns uitgenodigd om de vaccinatie van jonge kinderen wat aangenamer te maken. De cliniclowns werken gewoonlijk in ziekenhuizen om het verblijf van kinderen op te fleuren en hen af te leiden van onaangename ervaringen zoals pijn. En vandaag helpen de clowns tegen de schrik voor de vaccinatie. 

In heel wat vaccinatiecentra zijn ze begonnen met het vaccineren van kinderen tussen 5 en 11 jaar. En op veel plaatsen proberen ze die prik voor kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. In het vaccinatiecentrum van Leuven lopen daarom vandaag enkele cliniclowns rond. 

In het begin was het een beetje eng, maar ik dacht aan de cliniclowns en dat heeft geholpen

Marie, net gevaccineerd

"Wij proberen door afleiding en plezier ervoor te zorgen dat kinderen zo weinig mogelijk angst en stress ervaren", zegt Valérie Van Gastel van Cliniclowns. "Dat is wat we ook doen in ziekenhuizen. Onze clowns improviseren en brengen zowel de kinderen als de ouders in een plezante sfeer. We merken dat de kinderen daardoor relaxed zijn." Dat wordt ook bevestigd door de kinderen zelf zoals de kleine Marie die een prik kreeg: "Het heeft geen pijn gedaan", vertelt ze. "Het was wel een beetje eng in het begin, maar ik dacht heel veel aan de cliniclowns en dat heeft geholpen."

Ook de ouders zijn enthousiast. "Het is heel vlot gegaan", vertelt de mama van Laure. "Er was veel afleiding toen Laure gevaccineerd werd. Ze kreeg een zoekopdrachtje en er werd ondertussen veel gebabbeld, dus het was voorbij voor ze het wist. Ik vind het belangrijk dat Laure gevaccineerd wordt, kinderen kunnen ook altijd ziek worden maar het is ook belangrijk voor de veiligheid van ons gezin en van de hele samenleving. We hebben er vooraf ook veel over gepraat zodat de kinderen ook heel goed weten waarom ze een prik krijgen."

Meest gelezen