Foto: Radio 2

Eiken in Bosstraat in Retie zijn gekapt, ondanks protest en verontwaardiging

Ondanks veel protest en verontwaardiging, binnen en tot ver buiten Retie, zijn de 22 grote eiken in de Bosstraat gekapt. Bewoners hadden over overlast geklaagd en volgens de gemeente beschadigden de wortels nutsleidingen. De oppositie gelooft die uitleg niet. Er komen nu sierperelaars in de plaats.

De bewoners van de Bosstraat in Retie en het gemeentebestuur haalden zich eind vorig jaar heel wat woede op de hals, toen bleek dat 22 grote, gezonde eiken in hun straat op hun vraag zouden gekapt worden. Volgens hen veroorzaakten de wortels van de bomen schade aan opritten en zorgden de bladeren voor heel wat overlast. Het gemeentebestuur ging in op hun vraag en intussen zijn de bomen gekapt.

Nu waren we nog net op tijd. Anders zouden we de komende jaren voor veel grotere kosten hebben gestaan.

Fonny Matthijs (Nieuw Retie), schepen voor Milieu

“Ik schat dat ik wel driehonderd haatmails en boze berichten op Facebook ontvangen heb. De meeste van onbekenden van ver buiten Retie”, zegt schepen van Milieu Fonny Matthijs (Nieuw Retie). Maar volgens het gemeentebestuur was de kap wel degelijk nodig, omdat de wortels zich op verschillende plaatsen in de riolering en nutsleidingen hadden geboord. "Nu waren we nog net op tijd. Anders zouden we de komende jaren voor veel grotere kosten hebben gestaan."

Inwoners hebben het recht om het te vragen, maar als bestuur moet je daar wel boven staan

Guy Vanherck (CD&V), gemeenteraadslid

"Ik heb het een beetje moeilijk om door die straat te wandelen nu", zegt oppositieraadslid Guy Vanherck (CD&V). "Ik vond het een mooie Bósstraat en nu is het - tja - een kale straat. 22 gezonde eiken kappen blijft jammer, ook al hebben de inwoners het recht om dat te vragen. Maar op een bepaald moment moet je daar wel boven staan als bestuur, denken wij."

Volgens het gemeentebestuur zal de Bosstraat wel degelijk weer groen worden. Er zijn sierperelaars voor besteld. Dat zijn fijne perenbomen, zonder vruchten, maar met bloemen. Ze zullen aangeplant worden met wortelbegeleiding, om te vermijden dat ze het wegdek en opritten omhoog duwen. 

Meest gelezen