Einde bezetting Begijnhofkerk in Brussel door mensen zonder papieren, "De leefomstandigheden zijn er te slecht"

De kerkfabriek van de Begijnhofkerk in Brussel heeft besloten dat de aanwezigheid in de kerk van mensen zonder papieren moet stoppen. Na ongeveer een jaar van bezetting, zijn er nog een 20-tal sans-papiers in de kerk blijven wonen, omdat ze geen dak boven het hoofd hebben. Volgens de kerkfabriek zijn de leefomstandigheden intussen te slecht en wordt er nu met verschillende hulporganisaties naar een onderkomen voor die mensen gezocht. 

Wat in januari 2021 als een politieke actie begon, is de laatste weken een soort opvang van mensen zonder papieren geworden, schrijft pastoor Daniel Alliët van de Begijnhofkerk in een persbericht.  Er wonen nu nog een 20-tal mensen in de kerk, vooral mensen die het afgelopen jaar hun huis zijn kwijtgeraakt.

In mei vorig jaar gingen zo'n 400 mensen zonder papieren die de kerk al sinds januari 2021 bezetten,  in honger- en dorststaking om een verblijfsvergunning te krijgen. Na onderhandelingen met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi, was die honger- en dorststaking eind juli afgelopen, maar een klein aantal mensen bleef de kerk dus bezet houden.

De kerkfabriek van de Begijnhofkerk heeft nu beslist dat de bezetting van de Begijnhofkerk tot een einde moet komen. "Vanuit humanitair standpunt zijn de leefomstandigheden er te slecht geworden", legt pastoor Alliët uit. "Het gebouw is er ook niet op voorzien om er mensen te laten wonen en zeker niet in de winter."

Met verschillende organisaties wordt nu gezocht naar onderdak voor de overgebleven sans-papiers. "Tegen 15 januari zullen we wel een oplossing hebben voor die mensen", zegt Alliët. "Als er echter mensen zijn die zo'n oplossing niet willen, gaan we als het nodig is via de vrederechter om de mensen de kerk toch te doen verlaten."

Solidair

"De Begijnhofkerk blijft wel solidair met mensen zonder papieren", onderstreept Alliët. "De strijd die we het afgelopen jaar hebben gevoerd, komt nu tot een einde, maar de oorlog is nog niet voorbij. Ons engagement blijft en we zullen de rechten van mensen zonder papieren blijven verdedigen."

We zullen die mensen nodig hebben op de arbeidsmarkt

Pastoor Daniel Alliët

Volgens pastoor Alliët geven ondertussen onze buurlanden het goede voorbeeld. "Duitsland, waar staatssecretaris Sammy Madhi graag naar verwijst als lichtend voorbeeld, heeft duidelijk een bocht genomen", legt Alliët uit. "De nieuwe regering daar wil dat mensen die al 5 jaar in het land zijn en werk vinden of een opleiding voor een knelpuntberoep volgen,  ook papieren krijgen. Dat is de logische weg, want we zullen die mensen nodig hebben op de arbeidsmarkt."

Bekijk hieronder een reportage uit "De zevende dag" van 14 november 2021 over de toestand in de Begijnhofkerk, 3 maanden na de hongerstaking.

Videospeler inladen...

Meest gelezen