usage worldwide, Verwendung weltweit

Geert Merchiers volgt Johan Sabbe op als procureur van Oost-Vlaanderen

De Hoge Raad voor Justitie draagt twee nieuwe procureurs voor. Geert Merchiers zou Johan Sabbe opvolgen, die een stap opzij moest zetten als procureur van Oost-Vlaanderen na ongewenst seksueel gedrag. In Leuven zou Hans Van Espen de nieuwe procureur worden.

Het parket van Oost-Vlaanderen zit al sinds juni 2020 officieel zonder echte procureur. Topman Johan Sabbe moest toen een stap opzij zetten, omdat zijn vrouwelijke chauffeur hem beschuldigde van ongewenst seksueel gedrag. Hij zou haar betast hebben en ongepaste berichten gestuurd hebben. Sabbe ontkende alles. Volgens hem ging het om een aantrekkingsspel tussen twee volwassenen. Maar in juni werd hij wel veroordeeld voor aanranding en ongewenst seksueel gedrag. Hij mocht wel magistraat blijven, maar keerde niet terug. Volgende maand gaat hij met pensioen, zonder het recht om zich nog eervol procureur te mogen noemen.

Al die tijd was Geert Merchiers waarnemend procureur. Hij stelde zich kandidaat om Sabbe op te volgen, en haalde het na een selectieprocedure van een tegenkandidaat. De Hoge Raad voor Justitie draagt hem nu voor als nieuwe procureur voor Oost-Vlaanderen. Merchiers was vroeger ook procureur van Oudenaarde. Toen dat met de parketten van Gent en Dendermonde in 2014 samensmolt tot het parket van Oost-Vlaanderen, werd hij het afdelingshoofd van Oudenaarde.

Ook nieuwe procureur voor Leuven

Ook in Leuven komt er een nieuwe procureur. De huidige chef, Patrick Vits, kon geen procureur meer blijven, aangezien hij twee mandaten van vijf jaar gedaan had. Zijn opvolger wordt Hans Van Espen. Hij werkt sinds 2004 bij het parket van Leuven, en zat er de laatste jaren in het directiecomité. Ook hij werd door de Hoge Raad voor Justitie verkozen boven een tegenkandidaat.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) moet de twee benoemingen nog bekrachtigen. Daar heeft hij vijftig dagen voor.

Wat doet een procureur des Konings?

De procureur is de baas van een parket. In ons land zijn er 14 parketten (tot 2014 waren er dan 27, dan is er een grote fusie gebeurd). Het parket bestaat uit magistraten die onderzoeken voeren naar mogelijk strafbare feiten. Als het tot een proces komt, zijn zij de aanklagers. De procureur is hun leidinggevende.

De 14 procureurs van ons land vormen samen de Raad van procureurs des Konings. Zij brengen advies uit over hoe de wet in heel het land gelijk kan worden toegepast.

Meest gelezen