Copyright Monument Vandekerckhove nv, Bert Mestdagh

Onderzoek in Temse naar Merovingische grafsite van 1.400 jaar oud na 4 jaar afgerond

Het archeologische onderzoek van een site in natuurreservaat Klein Broek in Elversele, bij Temse, is afgerond. Het gaat om een Merovingische grafsite met meer dan 50 graven, en ze werd ontdekt op een kleine zandrug. De graven zijn ruim 1.400 jaar oud en stammen dus uit de 6e eeuw na Christus. De archeologen werkten de afgelopen 4 jaar aan deze site, en nu is het eindrapport klaar.

De afgelopen 4 jaar is een archeologisch team bezig geweest met het onderzoek op een grafsite uit de 6e en de 7e eeuw in natuurgebied Klein Broek in Elversele. Dat gebeurde tijdens de Sigmawerken tegen overstromingen van de Durme. Ze vonden er meer dan 50 Merovingische graven. Die Merovingers of Merovingen waren waarschijnlijk landbouwers en veetelers die leefden in de streek rond Elversele, Temse. Archeoloog Bert Mestdagh van Monument Vandekerckhove nv werkte mee aan het onderzoek:

Zwaarden en juwelen

Merovingische graven zijn ook eerder al gevonden, maar het gebeurt minder en minder, zegt Mestdagh: "Zeker voor de moderne archeologie is dit iets zeer bijzonders. Het leuke aan deze graven is dat het om mensen gaat die niet gewoon begraven zijn, maar er ligt vanalles bij. De mannen zijn begraven met wapens zoals zwaarden en schilden. De vrouwen zijn begraven met heel veel sieraden, amuletten en kleurrijke kraaltjes. Soms zijn er ook mantels en  spelden, waar soms goud en stenen ingewerkt waren."

Het leuke aan deze graven is dat er vanalles in de kisten bij de lichamen lag, zoals zwaarden en juwelen
Archeoloog Bert Mestdagh

De archeologen die meewerkten waren bijzonder opgetogen toen ze dit ontdekten. "Dat springt bijna uit de grond als je die openlegt", zegt Mestdagh enthousiast. Van de lichamen zelf is er weinig overgebleven omdat de zandgrond er zeer zuur is: "In het beste geval wat grondverkleuring. De kist is in de meeste gevallen nog goed zichtbaar, en heel af en toe vinden we stukjes van tanden terug. Maar hoe het lichaam wellicht  gepositioneerd was, dat kunnen we vooral afleiden uit wat we bij die lichaamsresten vinden."

(Lees verder onder de foto)

Dubbel graf.
Copyright Monument Vandekerckhove nv, Bert Mestdagh

Buitenlandse handel

Door de sieraden en de wapens konden de archeologen afleiden of er een man of een vrouw lag begraven. "Zo weten we ook dat er ongeveer evenveel mannen als vrouwen begraven lagen. Aan de afmetingen van de kisten zag je ook dat er minstens 4 kinderen bij waren." Sommige sieraden toonden aan dat er in die periode handel was met het buitenland: "Van één sieraad weten we dat het gemaakt is in het nabije Oosten en er waren er ook een paar uit Noord-Europa."

De graven tonen aan dat er toen handel was met het buitenland, duidelijk geen achterlijke periode
Archeoloog Bert Mestdagh

Handel met het buitenland was toen niet ongewoon, zegt Mestdagh: "Van de Romeinse periode (vóór de 6e eeuw) wordt algemeen aanvaard dat er verre contacten waren. Over de vroege middeleeuwen (van 500 tot 1.000 na Christus) dacht men vroeger dat dit een achterlijke periode was op dat vlak, maar graven zoals deze tonen aan dat dat allerminst zo was."

(Lees verder onder de foto)

Boeren met een neus voor zaken

De juwelen en wapens doen vermoeden dat de Merovingers in die streek gegoede mensen waren, maar dat is niet per se zo, zegt Mestdagh: "We denken dat het om boeren ging die er een erf bewoonden, maar wel beter handel konden drijven waardoor ze meer zaken konden aankopen dan dat ze eigenlijk nodig hadden. En ze konden die blijkbaar ook missen en in de graven meegeven."

Het zou kunnen dat al die voorwerpen in de graven lagen om de voorouders gunstig te stemmen

Archeoloog Bert Mestdagh

Mestdagh denkt dat de voorwerpen misschien in de graven werden gelegd om de voorouders in het hiernamaals gunstig te stemmen. En de meeste kralen zijn nog in een perfecte staat. "Die kunnen bij wijze van spreken direct in een vitrine van een museum." De metalen voorwerpen - zoals bepaalde wapens - zijn wisselend van kwaliteit, zegt hij: "Sommige lanspunten van speren zijn perfect geconserveerd. Van de zwaarden schiet niet veel over."

(Lees verder onder de foto)

Wapens.
Copyright Monument Vandekerckhove nv, Bert Mestdagh

Alle vondsten gaan naar het Onroerend Erfgoeddepot Waasland in Sint-Niklaas. Het onderzoek, dat gebeurde in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv, van de afgelopen 4 jaar is afgerond met een eindrapport. "Het zou kunnen dat dit nu in een tentoonstelling wordt gegoten, we zullen zien wanneer", zegt Mestdagh nog.

Meest gelezen