Studente Faith samen met haar mama Anja.

Grootouders verrassen blokkende studenten en verwennen hen hele week met verse soep

Meer dan 50 grootouders kruipen deze week achter het kookvuur om soep te maken te maken voor hun blokkende kleinkinderen. Op die manier willen ze de studenten een hart onder de riem steken tijdens de blokperiode. Sommigen onder hen kwamen daarvoor wel van heel ver naar Gent afgezakt: "Dit had ik echt niet verwacht. Mijn grootouders zijn op weg van Nederland naar Spanje en Gent ligt niet op hun route."

Pastinaaksoep, preisoep met garnalen of gewoon wat tomatensoep met balletjes: aan keuze geen gebrek vanmiddag voor de blokkende kotstudenten van Upkot. De studentenhuisvesting deed een oproep naar de grootouders van haar bewoners om samen soep te maken. Meer dan 50 grootouders en enkele ouders kropen deze week achter het fornuis om samen zowat 250 liter soep te maken.

Eigenlijk moest ik nu al terug achter mijn boeken zitten, maar het wordt dan maar een nachtje doorblokken

Studente Quinty (20)

 "Mijn mama haar soep lust ik jammer genoeg niet, de pompoensoep van één van de oma’s is meer mijn ding", lacht Faith (20), één van de studenten die op kot zit langs de Gentse ringvaart in Zwijnaarde. "Gelukkig neemt ze me niets kwalijk. Het belangrijkste is dat ze hier vandaag allemaal zijn. Dat is echt wel een leuke steun tijdens het blokken."

(Lees verder onder de foto)

Met de actie wil Upkot de studenten een hart onder de riem steken tijdens het blokken. Meer dan 50 grootouders hebben zich aangemeld en komen nog tot en met vrijdag zelfgemaakt soep serveren. Wie er komt opdagen, is elke dag opnieuw een verrassing. "Dit had ik echt niet verwacht", zegt de Nederlandse Quinty (20). Haar grootouders zakten met de kampeerwagen af vanuit Flevoland naar Gent, een tocht van meer dan 250 kilometer. "Mijn grootouders zijn op weg naar Spanje, en Gent ligt niet echt op hun route. Ik zie ze maar een keer of 2 per jaar en nu staan ze hier plots. Dus ja, ik ben er wel door geëmotioneerd. Normaal gezien moest ik nu al terug achter mijn boeken zitten, maar het wordt dan maar een nachtje doorblokken."

(Lees verder onder de foto)

Quinty (20) samen met haar grootouders Tineke en Kok uit Nederland.

"Ze leven nu al zo lang met die coronamaatregelen, dus ik wou ze toch eens komen verwennen", vertelt Erna. Ook zij komt vandaag haar kleinkinderen in de watten leggen. "Jonge mensen zijn bovendien zo plezant. Ik ben deze week al soep gaan serveren in een ander kotgebouw en die is toen allemaal uitgedeeld. Voor vandaag heb ik dus zeker genoeg gemaakt, want het is een groot gebouw met veel studenten."

Het is een moeilijke periode voor alle studenten, dus deze soepactie hebben ze meer dan verdiend

oma Annemie

"Het is eigenlijk een verrassing, maar ik denk toch dat hij wel vermoedt dat ik hier vandaag ben", zegt oma Annemie. "Misschien was hij aan het luistervinken, ik weet het niet. Ze hebben het niet gemakkelijk, hé. Vorig jaar was zijn eerste schooljaar in Gent en er is zoveel weggevallen. Ook aan zijn laatste jaar in het middelbaar heeft maar weinig gehad. Het is een moeilijke periode voor alle studenten, dus deze soepactie hebben ze meer dan verdiend."

Meest gelezen