archief Radio 2

Carnavalsstoeten in Lanaken worden geannuleerd: "Carnaval kan niet gevierd worden zoals het hoort"

In Lanaken worden alle grote carnavalsactiviteiten dit voorjaar geschrapt, zowel de stoeten als de bals. Dat hebben de verenigingen in overleg met de gemeente beslist. Want het aantal coronabesmettingen in Lanaken ligt momenteel erg hoog en door de opmars van de omikronvariant zal dat aantal wellicht nog oplopen. 

De stoeten in Lanaken, Rekem en Smeermaas rijden normaal gezien al in het begin van de krokusvakantie uit. Maar de verenigingen en de gemeente vrezen dat de vijfde coronapiek dan nog niet voorbij zal zijn. Omdat carnaval daardoor niet gevierd kan worden zoals het hoort, hebben ze beslist om alle grote carnavalsactiviteiten dan maar te annuleren. 

Alternatieven?

Er wordt nog bekeken of er alternatieven georganiseerd kunnen worden. "Op die manier willen we de carnavalsdagen van 2022 niet onopgemerkt voorbij laten gaan en hopen we het gevoel van 'Vastelaovend' levend en in ere te houden", klinkt het.

Gisteren raakte al bekend dat ook in Kinrooi de stoeten in Molenbeersel en Ophoven dit jaar niet zullen uitrijden. In Pelt kiezen ze er voor om de stoeten uit te stellen. Daar zijn de stoeten van de krokusvakantie verplaatst naar het laatste weekend van maart en het eerste van april. In heel wat andere gemeenten wordt de komende dagen of weken een beslissing over carnaval verwacht. 

Meest gelezen