archieffoto

Iconische paal op voormalige Ford-site in Genk afgebroken: "Hij stond in de weg"

Op de voormalige Ford-terreinen in Genk is de opvallende witte paal van het imposante logo gesloopt. Het logo zelf werd eerder al weggehaald, vrij snel na de sluiting van de fabriek in december 2014. De paal stond in de weg voor de aanleg van nieuwe wegen en groen op de site. Maar enkele spanten van de bekende B-hal zullen wel bewaard blijven.

De Vlaamse Waterweg is momenteel de laatste hand aan het leggen aan de herbestemming van de Ford-terreinen in Genk. Er komen loskades en nieuwe wegen en groen. Maar de witte paal, waar vroeger het logo van Ford aanhing, stond in de weg, vertelt burgemeester Wim Dries (CD&V). "Op het terrein moest veel herschikt worden om de wegen en dergelijke aan te leggen. Vlaanderen trekt daar 40 miljoen euro voor uit. Maar de paal stond dus wat in de weg."  (Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Er blijft wel een aandenken van Ford op de terreinen zichtbaar. "Enkele spanten van de B-hal blijven wel behouden", gaat Wim Dries verder. "Ze zullen verwerkt worden in de overkapping van een plein. Zo blijft er dus toch een relict bewaard, als verwijzing naar de industriële geschiedenis van Ford. Want dat vinden we toch belangrijk."  

Enkele spanten van de B-hal blijven, als verwijzing naar de industriële geschiedenis van Ford 

Burgemeester Dries hoopt dat de terreinen eind dit jaar, begin volgend jaar helemaal herbestemd zullen zijn. "Logistiek bedrijf H.Essers zit daar al, Haven Genk is volop bezig met de voorbereiding voor een nieuwe containerterminal en Genk Green Logistics is volop aan het bouwen. Enkele bedrijven hebben er al hun intrek genomen."

Radio 2

Meest gelezen