Foto Creator Lode Steenhoudt
Foto Boys Don't Cry

Kortrijkzaan Lode wil emoties bespreekbaar maken met podcast "Boys don't cry"

Lode Steenhoudt is regisseur bij het productiehuis Chemisch Circus in Kortrijk en samen met zijn collega's maakte hij een podcast "Boys don't cry" om emoties van jongens en mannen bespreekbaar te maken. "De vraag hoe mannen omgaan met hun grootste pijn en hoe ze van daaruit verder gaan, zorgt voor veel inspirerende verhalen."

Chemisch Circus uit Kortrijk begon met de podcast Boys don't cry nadat de jonge youtuber Kastiop in de tweede lockdown uit het leven stapte. "We vroegen ons af hoe het mogelijk is dat we als jongens en mannen in de maatschappij blijven doorgaan en zo weinig stil staan bij al onze emoties", vertelt maker en regisseur Lode Steenhoudt bij Radio 2 West-Vlaanderen. "Want dat is juist erg belangrijk. Toen kwamen we met het idee om een podcast te maken, waarbij we net die gevoelens van jongens en wel bespreekbaar maken."

10 unieke verhalen

Ze gingen op zoek naar verschillende verhalen van mannen, die met hun emoties aan de slag zijn gegaan. "Die verhalen willen we op één of andere manier ombuigen naar iets inspirerends. In de 10 afleveringen spreken we bijvoorbeeld met iemand, die geen vaderfiguur had bij het opgroeien en die zich daar eigenlijk heeft overgezet eenmaal hij zelf vader werd. Maar we hebben ook gesproken met een jongeman, die zijn moeder verloor aan zelfdoding, nog iemand anders schreef een hulpboek voor mannen", vertelt Lode. 

"En er zit ook een prachtig verhaal tussen van Alexander, die op 22-jarige leeftijd na een ongeval in een rolstoel belandde. Hij heeft dat omgedraaid en daarvan zijn sterkte gemaakt. De verhalen zijn allemaal uniek en luisteraars halen er allemaal andere dingen uit, die ze zelf inspirerend vinden."

Als ik die ontroerende verhalen hoor, houd ik het vaak zelf niet droog

Podcastmaker Lode Steenhoudt

"Als ik zo'n ontroerende verhalen hoor, dan kan ik het zelf moeilijk droog houden," gaat Lode verder. "Het is ook net gezond dat jongens en mannen emoties kunnen uiten. We zijn ook allemaal maar van vlees en bloed. En huilen is een functie van ons lichaam, dus dat mag best wat meer gebeuren. Ik denk niet dat de podcast met deze afleveringen volledig afgesloten is. Waarschijnlijk zullen er uit deze verhalen nog nieuwe getuigenissen opduiken."

Emoties blijven volgens Lode nog te vaak in de taboesfeer hangen. "Wat Stromae bijvoorbeeld afgelopen week deed, was erg ontroerend. De wereld raast aan zo'n hoog tempo aan ons voorbij, dus het is goed dat iemand zoals hij even stilstaat bij de moeilijke tijden. Ik kan alleen maar toejuichen dat hij zo eerlijk durft zijn en zijn masker laat vallen."

Luisteren naar de podcast doe je via de website van Boys Don't Cry of via Spotify en Apple Podcast. 

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Foto Boys Don't Cry

Meest gelezen