Limburgse bedrijven optimistisch voor 2022, maar maken zich zorgen over  personeelstekort en materiaalschaarste

Voor de helft van de Limburgse bedrijven was 2021 een beter jaar dan 2020 en de meeste bedrijven zijn dan ook optimistisch voor het nieuwe jaar. Ze plannen verschillende investeringen en aanwervingen, maar maken zich ook zorgen over de arbeidsmarktkrapte, de grondstofprijzen, de inflatie en de loonkosten. Ook opvallend: het beleid van de Vlaamse regering heeft volgens verschillende ondernemingen nog veel werkpunten. 

Jaarlijks doen ondernemingsorganisaties VKW en UNIZO een rondvraag: de Polsslag Ondernemend Limburg. Daaruit komt naar voor, terugblikkend op 2021,  dat 75 procent van de bedrijven het jaar met winst afsluit. Vooruitblikkend op 2022 dan, blijkt dat de helft van de Limburgse bedrijven een beter jaar verwacht dan 2021. Vooral de dienstensector is daar heel optimistisch over. Veel bedrijven plannen voor het nieuwe jaar dan ook investeringen en aanwervingen en willen het over een andere boeg gooien en werken aan de verbondenheid tussen hun personeel. 

Uitdagingen voor 2022

Hoewel de Limburgse bedrijven strijdvaardig naar 2022 kijken, zijn er toch een aantal beperkingen waar ze op botsen. "We merken dat de arbeidskrapte en dus het invullen van vacatures een grote zorg is.  Daar komt nog eens bij dat de loonkost stijgt, want we zitten met een hoge inflatie. Ook vrezen ondernemingen voor een tekort aan materiaal dat bovendien steeds duurder wordt", aldus directeur Bart Lodewijckx van UNIZO Limburg. 

De Vlaamse regering kreeg de slechtste score sinds de start van de rondvraag en dat verbaast ons niet.

Ruben Lemmens, VKW Limburg

Ook Ruben Lemmens van VKW Limburg haalt aan dat er enkele duidelijke werkpunten zijn. "De Vlaamse regering kreeg de slechtste score sinds de start van de rondvraag en dat verbaast ons niet", begint hij scherp. "Het is niet genoeg om veel geld te geven, wat de overheid zeker wel gedaan heeft. Het is minstens even belangrijk om efficiënt te werk te gaan en meer informatie te geven over stijgende loonkosten en over het energiebeleid. De burger wil ook weten hoe dat zit. Waarom organiseren we daar geen maandelijks Overlegcomité over?"

Meest gelezen