© Cor Vos Fotopersburo-Video ENG Postbus 210 3190 AE Hoogvliet Nederland 0653119028 -www.corvospro.com fotodesk@corvospro.com

Lokeren gaststad BK veldrijden 2023: "Apetrots dat ze de weg naar onze prachtige stad hebben gevonden!"

Lokeren organiseert de Belgische kampioenschappen veldrijden in 2023. De stad aan de Durme vindt het een eer, ook al omdat ze nog niet zó lang actief is in de cyclocross. "Maar we hebben met de Rapencross al bewezen dat we het kunnen, én onze ligging is ideaal", zegt de burgemeester. "Nu nog hopen dat er weer veel toeschouwers mogen komen."

Lokeren organiseert de Belgische kampioenschappen veldrijden op 14 en 15 januari 2023, en heeft de promocampagne hiervoor afgetrapt in Park ter Beuken. "We hebben hier een echte berg: de Mont Henri", zegt burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD), "en het parcours voor het BK van volgend jaar zal deels in dit park liggen." Het BK van dit jaar in Middelkerke is nog maar net achter de rug, maar toch komt de aankondiging voor de editie van volgend jaar zeker niet te vroeg", zegt Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling (de Belgische Wielrijdersbond). "Een jaar voorbereiding is zeker nodig, want het is een hele organisatie. Er gaat ook een hele promocampagne mee gepaard, om de jeugd meer op de fiets te krijgen".

Lokeren is een ideale organisator: centraal gelegen, goed bereikbaar en met een gevarieerd parcours

Filip Anthuenis (Open VLD), burgemeester van Lokeren

Lokeren is vereerd dat het het BK veldrijden mag organiseren. "En er zijn ook tal van goede redenen voor", zeg burgemeester Filip Anthuenis. "We hebben ervaring in het organiseren van wielerwedstrijden en veldritten. Er zijn de ronde van het Waasland, de Omloop het Nieuwsblad, en de Rapencross. We zijn nog niet zo lang bezig met veldrijden, maar met die Rapencross hebben we toch al bewezen dat we het kunnen. De ligging van het parcours is vlak bij het centrum en het station, iedereen kan er dus makkelijk geraken. En het parcours is heel gevarieerd. In het Park ter Beuken is het een eerder harde ondergrond. We hebben daar ook onze berg: de Mont Henri, traditioneel één van de spektakelstukken in de Rapencross. Maar de crossers gaan dan ook de Durme over voor een parcours in het Heirbrugpark. Daar is het dan weer wat meer drassig. Iedereen vindt er dus zijn gading. Ook logistiek zullen we het wel aankunnen, ook al hebben we voor een Rapencross "maar" zowat 5.000 toeschouwers. Een BK met 15.000 tot 20.000 mensen gaan we zeker in goede banen kunnen leiden. Nu alleen nog hopen dat de coronatoestand wat stabiliseert, zodat al dat volk naar Lokeren kan afzakken."

(Lees verder onder de foto met het logo van het BK cyclocross in Lokeren)

Radio 2

Burgemeester Anthuenis en schepen voor sport Marjoleine de Ridder hebben intussen ook het ruitvormig BK-logo van Lokeren voorgesteld, samen met Tom Van Damme van Belgian Cycling. "Je ziet de Lokerse haas, die niet mocht ontbreken, modderspatten die eigen zijn aan de cyclocross, en het zwart-geel-rode lint. We zijn heel trots dat de UCI de weg naar onze prachtige stad heeft gevonden, en we willen er alles aan doen om de Lokeraar mee warm te maken in de aanloop naar het kampioenschap. We hebben intussen ook deze gloednieuwe website gelanceerd, waarop alle nuttige informatie gebundeld en aangepast wordt."

BK veldrijden wordt finale voor Vélokeren

Lokeren startte in 2020 met de Vélokeren-campagne om volop in te zetten op koning fiets. "Met het BK veldrijden volgend jaar zal die campagne een fantastische finale hebben", zegt schepen van sport, Marjoleine de Ridder. "We willen de Lokereraars massaal naar Park ter Beuken krijgen voor het BK cyclocross. En we lanceren de komende maanden verschillende initiatieven rond fietsen. Er komt een expo rond de geschiedenis van het wielrennen in Lokeren, er is in maart de Omloop van het Waasland, en we hebben in de zomermaanden rond Festivélo ook wat actievere fietsmomenten. Vanaf de herfst gaat het dan in volle rechte lijn richting BK."

Lokeren kan ook rekenen op een gemotiveerde meter en peter voor de campagne rond het BK: veldrijdster Nele De Vos en aanstormend wielertalent Rune Herregodts. Ze wonen al lang in Lokeren en zetten hun schouders onder de campagne om zo veel mogelijk mensen op de fiets te krijgen, "want het is echt wel voor iedereen belangrijk om veel te bewegen".

Meest gelezen