BELGA

Meer en meer patiënten dagen niet op voor afspraak bij specialist, tandarts of andere therapeuten: "Niet door corona"

Steeds meer specialisten, tandartsen of therapeuten hebben last van patiënten die niet komen opdagen op een afspraak. Psychiater Lieve Dams uit Heusden-Zolder trekt daarom aan de alarmbel. 

Patiënten die hun afspraak bij de dokter, tandarts of een therapeut vergeten: het is een oud zeer. Maar ondanks de intussen ingeburgerde herinneringsmails of - sms'jes, groeit het probleem. "En dat komt niet door corona", benadrukt psychiater Lieve Dams uit Heusden-Zolder. 'Ik merk dat mensen die in quarantaine zitten of wachten op een testresultaat meestal wel de moeite doen om op voorhand te verwittigen. En dan kunnen we daar rekening mee houden en andere patiënten laten komen."

Blijkbaar vinden veel mensen het ineens niet meer nodig om langs te komen, of hebben ze andere prioriteiten

Lieve Dams, psychiater

Ook bij Bvas, de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, zijn er veel klachten over verzuim. Een verklaring kan zijn dat bij specialisten de wachttijden soms oplopen tot een half jaar. In de hoop wat sneller aan de beurt te komen, schrijven patiënten zich in bij verschillende artsen. Als ze dan op consultatie kunnen gaan, vergeten ze de andere artsen af te bellen.

 “En dat is jammer, zegt Luc Declerq van Bvas, want daardoor worden de wachtlijsten nog langer. Bvas steunt dan ook de artsen die de consultatie aanrekenen als patiënten niet komen opdagen zonder te verwittigen.”

Langere wachtlijsten

"De voorbije weken heb ik op verschillende dagen meegemaakt dat de helft van de patiënten niet kwam opdagen", gaat Dams verder. "Maar ik voorzie per patiënt wel een half uur in mijn agenda. En ik kan ook aan niets anders beginnen." Dams en haar collega's vinden het wraakroepend, zeker nu er zoveel mensen noodgedwongen moeten wachten om geholpen te worden. "Ik heb mensen die hier al 7 maanden op de wachtlijst staan en hulp echt nodig hebben. Maar blijkbaar vinden veel patiënten het ineens niet meer nodig om langs te komen, of hebben ze andere prioriteiten. En op die manier worden de wachtlijsten alleen maar langer."

(Lees verder onder het interview)

Bvas is dan ook voorstander om patiënten die niet opdagen zonder verwittiging, de consultatie aan te rekenen.

Dat is ook wat Lieve Dams doet. "Wie niet komt opdagen op een afspraak, zonder op voorhand te verwittigen, moet toch een vergoeding betalen. En in dringende gevallen, krijgen die patiënten geen voorrang meer om langs te komen. Dus ik hoop dat die aanpak helpt." 

Huisartsen

Bij huisartsen is het probleem minder nijpend, zeggen ze bij de huisartsenkring Herkenrode. Die groepeert de artsen van Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek. "Hoewel we het verschijnsel ook kennen, komen de meeste mensen opdagen, zegt Pieter-Jan Van Landegem van de huisartsenkring Herkenrode. “Een huisdokter is ook een vertrouwenspersoon en meestal moet je niet lang wachten voor je er terecht kan. En dat verklaart mogelijk ook het beperkte verzuim."

Meest gelezen