Guido Mieth

Moeten we corona weldra "vergriepen"? "Nog te vroeg om in te schatten wanneer zo'n aanpak aan de orde is" 

Kunnen we het coronavirus binnenkort als een griepvirus behandelen? Volgens viroloog Marc Van Ranst alvast wel. Hij hoopt dat de situatie na de omikrongolf goed genoeg zal zijn om heel wat maatregelen los te laten. Viroloog Steven Van Gucht vindt het echter te vroeg voor een vergelijking met de griep. "Het is heel moeilijk te zeggen wanneer we het coronavirus als een doorsnee wintervirus zullen kunnen beschouwen."

In Spanje maakt de overheid al volop plannen om het coronavirus binnenkort als een griepvirus aan te pakken. In plaats van alle coronabesmettingen te blijven rapporteren bijvoorbeeld, zal er een netwerk van huisartsenposten en enkele ziekenhuizen opgericht worden om de algemene ontwikkeling van de ziekte op te volgen.

Zullen we in ons land het coronavirus ook binnenkort "vergriepen", zoals de Nederlandse correspondent Rop Zoutberg het deze week noemde in het NOS Journaal? 

"Dubbel griepseizoen"

Het was viroloog Marc Van Ranst die gisteren bij HLN stelde dat we corona na de huidige omikrongolf - met wat we nu van het virus weten - binnenkort kunnen vergelijken met "een dubbel griepseizoen". Daarmee bedoelt hij dat we niet bij elke epidemie nog een waslijst aan maatregelen en beperkingen moeten nemen. 

Van Ranst maakt die bedenking op basis van de huidige coronacijfers. Hoewel de omikronvariant veel besmettelijker is, lijkt hij wel minder ziekmakend tot nu toe en leidt hij ook tot minder opnames op intensieve zorg.

Dit komt meer in de buurt van wat een griep kan geven en wat we ieder jaar zullen zien

"De ziekte blijkt dus minder ernstig te zijn en dus moeten we ons daar mentaal op beginnen in te stellen. Dit is iets wat we kennen. Dit komt meer in de buurt van wat een griep kan geven en wat we ieder jaar zullen zien", vertelt hij aan HLN. Toch mogen we de griep niet onderschatten. "We moeten ons mentaal voorbereiden dat we dubbel zoveel doden kunnen hebben, maar daar zullen we de hele maatschappij niet voor op stelten zetten."

"Te vroeg voor vergelijking met griep"

Volgens viroloog Steven Van Gucht is het echter nog te vroeg om die vergelijking met de griep te maken. Het aantal besmettingen is bijna verdubbeld in vergelijking met vorige week. En dat terwijl er nog heel wat maatregelen zijn. "Dat heb je niet met de griep", zegt Van Gucht.

We zullen altijd met twee woorden moeten spreken

Viroloog Steven Van Gucht

"Voor de griep tref je ook niet de maatregelen die we nu wel nog steeds hebben", aldus Van Gucht. "Zo testen we nog iedereen, doen we aan contactonderzoek en preventieve quarantaines. Bij de griep doen we dat niet. De enige specifieke maatregel is het griepvaccin. Toch zullen we ook voor het coronavirus meer evolueren naar "een griepaanpak" als je het zo wilt noemen. Dat zal een geleidelijk iets zijn, maar nog niet na de omikrongolf."

Volgens Van Gucht zullen het voorjaar en de zomer rustiger verlopen. "We gaan meer immuniteit hebben en dan kun je heel wat maatregelen afschaffen. Het blijft de vraag wat het najaar brengt. Tegen dan heb je misschien een nieuwe variant en hebben we misschien nog een boosterprik nodig. Het is heel moeilijk te zeggen wanneer we het coronavirus als een doorsnee wintervirus zullen kunnen beschouwen. We zullen altijd met twee woorden moeten spreken."

"Dit is een geleidelijk proces. Vandaag zijn de risico's nog te groot om alles zomaar los te laten": bekijk het gesprek met Steven Van Gucht in onze VRT NWS Live.

Videospeler inladen...

Coronabarometer

Volgens Van Ranst moet de coronabarometer rekening houden met een "griepaanpak" van het coronavirus. Aan die barometer wordt momenteel volop gewerkt. Het moet met drie kleuren aangeven hoe ernstig de stand van de epidemie is en welke maatregelen er in welke sector tegenover kunnen staan. De politiek moet dan beslissen of die maatregelen al dan niet genomen worden.

Coronacommissaris Pedro Facon heeft vandaag in "De ochtend" op Radio 1 gezegd dat de barometer tegen het weekend klaar moet zijn: 

"Bij het laagste niveau van de barometer heb je een bezettingsgraad van de ziekenhuizen die met een stevig griepseizoen te vergelijken is", zegt Gudrun Briat, woordvoerder van het Coronacommissariaat. "Zolang de belasting van je zorgsysteem te vergelijken valt met die van een griepseizoen, kan je het zo behandelen. Maar voorlopig hebben we gezien dat het coronavirus ons zorgsysteem veel zwaarder belast dan de griep. Momenteel weten we nog te weinig over het coronavirus om in te schatten wanneer zo'n aanpak dus mogelijk is."

"Het griepvirus is ook voorspelbaarder dan het coronavirus. Als het in de zomer in Australië opduikt, dan zal het ongeveer in november of december bij ons zijn. Tot dan kunnen wij hier het griepvaccin aanpassen aan die variant. Varianten van het coronavirus verspreiden zich sneller, wat snel aanpassen moeilijk maakt. Maar eigenlijk maakt het niet uit welk virus er achter de problemen zit, zodra je begint te merken dat je bezettingsgraad in de ziekenhuizen spectaculair stijgt omdat de besmettingscijfers erg stijgen, moet je reageren met maatregelen", besluit ze.

Meest gelezen