7 jaar na "Een klein leven" is Hanya Yanagihara terug met "Naar het paradijs": "Boeken lijken in niks op elkaar"

De langverwachte nieuwe roman van de Amerikaans-Hawaiiaanse schrijfster Hanya Yanagihara is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekhandel. "Naar het paradijs" lijkt in niets op de wereldwijde bestseller "Een klein leven", maar heeft volgens boekhandelaar Maartje Swillen genoeg troeven in huis.

Yanagihara brak in 2015 door met haar tweede roman "Een klein leven". Het boek werd een wereldwijde bestseller ondanks het zware verhaal over de moeilijke levens van vier New Yorkse vrienden. 

Na zeven jaar stilte is de Amerikaanse schrijfster van Hawaiiaanse afkomst nu terug. Dus als één van uw voornemens voor 2022 meer lezen is, dan is "Naar het paradijs" misschien wel iets voor u.

Zoekende personages en virussen

Maartje Swillen, boekhandelaar in Leuven, las het boek al en vertelde erover in "De wereld vandaag" op Radio 1. "In het boek zitten drie verhalen die zich telkens in een ander tijdperk afspelen: 1890, 1990 en ongeveer 2090. Daarin staat telkens een personage centraal dat op zoek gaat naar het paradijs, om het met de titel te zeggen. Maar dat niet alleen, ze zoeken ook verbinding, liefde, bevestiging en zelfvertrouwen." 

Luister hier naar het volledige gesprek met Maartje Swillen, boekhandelaar in Leuven, uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

"En tegelijkertijd is er ook in elk van die verhaallijnen iets met een virus aan de hand. Dat is volledig toevallig zegt Yanagihara zelf. In het eerste hoofdstuk zijn er ouders gestorven aan een virus, in het tweede hoofdstuk is er een aidspandemie, en in het derde hoofdstuk is de wereld min of meer aan het vergaan door verschillende opeenvolgende pandemieën. In die wereld zoeken die mensen naar een zinvol bestaan."

Ook een klepper, maar volledig anders

Net zoals "Een klein leven", is ook "Naar het paradijs" opnieuw een klepper van formaat. Het boek telt 672 pagina's, maar dat zou je niet mogen tegenhouden, vindt Swillen. "Het leest heel vlot, je vliegt er echt wel door. Ik heb het op een aantal dagen uitgelezen en ik heb daar geen moeite voor moeten doen. Het gaat vanzelf."

De dikte is meteen ook het enige waarin de nieuwe roman te vergelijken valt met "Een klein leven". "Dit is iets helemaal anders. Ik vind dat Yanagihara als schrijfster volwassener is geworden", vertelt Swillen. "Bij haar vorige boek was ze 40 en nu 47 dus ze was al wel een tijdje volwassen, maar in haar schrijfstijl laat ze nu iets meer aan de verbeelding over." 

"Literair stelde "Een klein leven" niet zoveel voor. Het was vooral een heel pakkend verhaal over heel veel ellende, en juist als je dacht "hier kan niet veel meer bij" werd het nog net iets erger waardoor het een heel beklijvende leeservaring werd. Maar in "Een klein leven" vertelde ze zelf alles, als lezer had je er geen werk aan. Hier durft ze af en toe toch iets aan de verbeelding van de lezer over te laten, wat een fijnere leeservaring geeft."

Hier laat ze af en toe iets aan de verbeelding van de lezer over , wat een fijnere leeservaring geeft
Maartje Swillen, boekhandelaar Leuven

Aanrader met mogelijkheden

Maar zullen de fans van "Een klein leven" blij zijn met een volledig andere roman? "Ik denk dat er wel wat mensen op nog een boek als "Een klein leven" zitten te wachten, maar ik denk niet dat Yanagihara dit opnieuw gaat schrijven. Ik weet ook dat niet iedereen graag over de toekomst leest en ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die nu niet over een door virus vergane wereld willen lezen. Maar ik hoop toch dat er mensen zijn die Yanagihara opnieuw een kans willen geven."

"Naar het paradijs" kreeg alvast goede recensies. "In The Guardian heeft het een heel positieve recensie gekregen, een beetje absurd goed zelfs. Het is een heel goed verhaal, maar voor verfijnde literatuur met mooie zinnen en metaforen moet je niet bij Yanagihara zijn. Het gaat om de manier waarop ze het vertelt, haar tempo ook. Daardoor wordt het terecht ontvangen als een hele mooie roman."

Swillen ziet bovendien nog andere mogelijkheden voor het boek. "Het leent zich wel tot een verfilming. In elke verhaallijn hebben alle personages bijvoorbeeld dezelfde namen. Dat zou je kunnen uitwerken door in elke verhaallijn dezelfde acteurs te laten terugkomen. Het zou mij verbazen moest er geen film van komen."

Of je binnenkort ook naar een verfilmde versie kan gaan kijken, wordt dus nog afwachten. Voor een leeservaring kan je ondertussen al in je favoriete boekhandel terecht.

Meest gelezen