Archieffoto

Niet alle Mechelaars enthousiast over plannen voor vernieuwde Vesten

Vanochtend maakte de stad Mechelen haar plannen bekend om de Vesten, de ring rond de stad, te vernieuwen. Vanaf augustus 2022 kunnen auto's er maar in één richting rijden. Er komen een aparte busbaan, meer plaats voor fietsers en voetgangers en meer groen. Maar niet iedereen is enthousiast over de plannen. "Moeten wij nu de hele ring afrijden om tot aan onze bestemming te geraken? En gaan er meer files zijn?"

Nathalie woont op de Schuttersvest aan de binnenzijde van de ring in Mechelen, het autoverkeer voor haar deur zal vanaf augustus 2022 verdwijnen. "De plannen zijn mij nog niet helemaal duidelijk maar ik heb gehoord dat de binnenkant van de vest zal veranderen. Ik hoop dat dat voor niet te veel problemen zal zorgen want ik ben thuisverpleegkundige en moet op tijd bij mijn patiënten geraken. Ook weet ik niet of er nog voldoende parkeerplaatsen zullen zijn. Ik vind het wel tof dat er meer groen komt."

Gisèle Van Immerseel van kapsalon Per Lei op de Schuttersvest is niet zo enthousiast over de nieuwe plannen voor de Vesten. "Voor mensen die minder goed te been zijn, wordt het moeilijk. Meer groen en meer plaats voor fietsers en voetgangers is een goede zaak maar het wordt almaar moeilijker om de stad met de auto te bereiken. Ik vind dat je nog altijd met de auto naar de stad moet kunnen komen. Ik heb veel klanten die met de auto komen. Gaan zij nog makkelijk hier geraken?"

Ik heb veel klanten die met de auto komen. Gaan die nog tot hier geraken?

Gisèle Van Immerseel van kapsalon Per Lei

Emma Dewit woont ook aan de Schuttersvest. "Voor fietsers wordt het veiliger maar voor autobestuurders lijkt het me niet evident. Als je nu naar de E19 wil, moet je dus heel de ring afrijden. Voor mij persoonlijk is dat niet zo'n groot probleem, ik ga met de trein naar het werk. Maar ik zal nu dus nog minder vaak de auto nemen omdat je niet makkelijk meer weggeraakt met de auto. Waarschijnlijk zal ik ook moeilijker parkeerplaats vinden. Voor mensen die bewust op de ring wonen, om makkelijk weg te geraken, kan dat wel voor frustraties zorgen. Ik wist ook niks van de plannen, vreemd."

Mechelen wordt een gigantisch rond punt. Je zal voortdurend moeten omrijden

Buurbewoner Janni Mathijs

En ook Janni Mathijs is verrast door de plannen van de stad. Hij woont ook aan de Vesten: "Ik woon hier al drie jaar, in die tijd is er op de ring al een baanvak voor auto's gesneuveld om meer plaats te maken voor fietsers. Er zijn ook al parkeerplaatsen verdwenen. Ik ben voor een groene stad maar ik vind dat ze nu overdrijven met de ring éénrichting te maken. Je zal veel moeten omrijden, Mechelen wordt eigenlijk één groot gigantisch rond punt, en ik vrees dat men lang zal moeten aanschuiven om tot op de E19 te geraken."

Burgemeester Bart Somers: "We willen daar een heel aangename omgeving van maken"

Videospeler inladen...

Op de website denieuwevesten kan je al een blik werpen op de plannen voor de vernieuwde Vesten, die tegen eind 2029 volledig klaar zouden moeten zijn.

Meest gelezen