AFP or licensors

Noord-Korea voert derde rakettest uit op een week, onder toezicht van de leider Kim Jong-un

Het stalinistische regime in Noord-Korea heeft opnieuw een test uitgevoerd met een raket, de derde op een week tijd. De propaganda toonde dit keer leider Kim Jong-un die de test kwam volgen. Het zou opnieuw gaan over een erg snelle en gevaarlijke hypersonische raket die veel moeilijker te onderscheppen is.

Vorige week had Noord-Korea al een test uitgevoerd met wat het een "hypersonische" raket noemde. Gisteren was er een nieuwe rakettest, dit keer met een gewone ballistische raket. Vandaag was er volgens Pyongyang dus een nieuwe test met een hypersonische raket. Opvallend was dat de staatstelevisie dit keer beelden toonde van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn zus Kim Yo-jong die de test volgden.

Kim Jong-un (rechts) volgde de lancering en de vlucht van de raket.

Anders dan bij ballistische raketten -die een paraboolvormige baan in de ruimte maken- vliegen hypersonische raketten op lage hoogte. Ze zijn dus niet alleen snel, maar ook erg moeilijk op te sporen en dus moeilijk te onderscheppen door antiraketsystemen. Rusland lijkt een voorsprong te hebben bij de ontwikkeling van dat soort tuigen, maar ook de Verenigde Staten en China voeren proeven uit met hypersonische raketten.

Noord-Korea dus ook en dat maakt het land en het regime nog meer onvoorspelbaar en gevaarlijk. Het communistische regime in Pyongyang lijkt dus opnieuw de spanning te willen opdrijven. Mogelijk heeft dat te maken met de zware economische crisis en hongersnood die er heerst. Anderzijds wil Noord-Korea opnieuw de aandacht trekken van de Amerikaanse president Joe Biden. Die maakt absoluut geen haast met het afbouwen van zware economische sancties tegen het regime in Pyongyang. 

Bekijk in "Het journaal" - de officiële beelden zijn enkel foto's, geen video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen