James Arthur Photography

Expertengroep psychologie pleit voor verplichte vaccinatie: "In deze fase van pandemie meer voor- dan nadelen"

De expertengroep psychologie en corona legt de laatste hand aan een advies om de vaccinatie te verplichten. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard, en is bevestigd aan onze redactie. "In deze fase van de pandemie heeft een verplichte vaccinatie meer voor- dan nadelen", klinkt het. Het is uiteindelijk de politiek die de knoop moet doorhakken.

Vera Hoorens (KU Leuven) is hoogleraar sociale psychologie en lid van de taskforce Psychologie en corona. Die expertengroep legt vandaag of ten laatste morgen de laatste hand aan een nieuw advies. Hoorens is hoofdauteur van dat advies. "We zien zowel voor- als nadelen aan verplichte vaccinatie, maar in deze fase wegen de voordelen zwaarder door", zegt ze aan VRT NWS.

Een van de grootste voordelen is dat het stigma dat volgens de experts stilaan rond het coronavirus begint te hangen zou verdwijnen. "Het is een ziekte aan het worden waarvan wie het niet heeft, denkt dat wie het wel heeft, het zelf gezocht heeft", legt ze uit. "Zo’n stigma is nadelig voor het mentale welzijn, maar ook voor de mate waarin mensen zich laten testen."

We zien zowel voor- als nadelen aan verplichte vaccinatie, maar in deze fase wegen de voordelen zwaarder door

Daarnaast denken de psychologen aan de zorgsector. "Voor hen is het bijzonder vervelend dat zij verplicht worden zich te laten vaccineren, maar vervolgens alle zeilen moeten bijzetten om wie die verplichting niet heeft te helpen", zegt Hoorens. "Dat creëert gevoelens van achteruitstelling en bijkomende stress. Als iedereen verplicht zou zijn, is iedereen gelijk."

Aantasten vertrouwen

"Op dit moment is iedereen die vatbaar is voor wetenschappelijke argumenten al gevaccineerd", aldus Hoorens. "Het is voor veel mensen moeilijk om in te zien dat vaccinatie helpt. Het vereist een statistische kijk naar bijvoorbeeld ziekenhuiscijfers die veel mensen niet geleerd hebben."

"Mensen kijken naar opnamecijfers, horen dat daar gevaccineerden bij zijn en trekken de verkeerde conclusie dat het vaccin niet zou werken", legt de psychologe voort uit. "Als er veel mensen in de samenleving gevaccineerd zijn, belanden die uiteraard vroeg of laat in het ziekenhuis."

Op dit moment is iedereen die vatbaar is voor wetenschappelijke argumenten al gevaccineerd

De verplichting zou volgens Hoorens ook een uitweg kunnen zijn voor wie zich wel wil laten vaccineren, maar dat door sociale druk uit de omgeving niet kan doen. "Voor hen wordt het gemakkelijker. Ze kunnen zeggen dat ze geen keuze meer hebben en verplicht zijn", zegt ze.

Al verwachten de experten ook wel nadelen aan de verplichte vaccinatie. "Zo zou het tot een tijdelijk aantasten van het vertrouwen in de overheid kunnen leiden", zegt ze, "want die overheid heeft tot nog toe altijd benadrukt dat de vaccinatie vrijwillig was".

Het is uiteindelijk de politiek die al dan niet over een verplichte vaccinatie moet beslissen. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau toonde zich gisteren in "Terzake" opnieuw als grote voorstander van de verplichte vaccinatie. Ook voor sommige andere partijen lijkt het op z'n minst bespreekbaar.

Meest gelezen