Smokkelaars van apen- en krokodillenvlees veroordeeld door Brusselse rechtbank

Zes mensen die via de luchthaven van Zaventem vlees en andere afgeleide producten van wilde dieren hebben proberen binnen te smokkelen, zijn veroordeeld door de correctionele rechtbank van Brussel. Vijf van hen kregen gevangenisstraffen en een geldboete, een zesde beklaagde kreeg een werkstraf.

Vorige maand organiseerde het parket van Halle-Vilvoorde een themazitting rond de CITES-wetgeving. CITES is de internationale conventie over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. Het ging om mensen die onder andere apen- en krokodillenvlees hadden proberen in te voeren via Brussels Airport. De douane controleerde hun bagage en heeft het vlees kunnen onderscheppen. 

Celstraffen en geldboete

Drie beklaagden die niet zijn komen opdagen, kregen celstraffen van 6 tot 8 maanden en een geldboete van 1.200 tot 8.000 euro. Eén van hen had de huid van een boa constrictor - een slang - meegenomen uit Colombia. De andere twee probeerden krokodillenvlees en schildpaddenkarkassen in te voeren.

De drie verdachten die wel op het proces aanwezig waren, hadden vlees van apen, krokodillen en antilopen in hun bagage meegenomen. Ze hadden verklaard dat ze niet wisten dat dat illegaal was. Twee van hen kregen een celstraf met uitstel en een geldboete van 800 tot 1.600 euro. Eén vrouw kreeg een werkstraf.

Tientallen tonnen per jaar

Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks enkele tientallen tonnen vlees van wilde dieren - meestal uit het regenwoud in Afrika - ons land wordt binnengesmokkeld via de luchthaven van Zaventem. Dat vlees wordt vaak illegaal doorverkocht in de Brusselse Matongewijk, zo bleek enkele jaren geleden uit een reportage van PANO op Eén.

Vaak gaat het om dieren van bedreigde diersoorten. Dat is nefast voor de biodiversiteit in het regenwoud en kan ook gevolgen hebben voor de volksgezondheid.

Herbekijk hier de PANO-reportage uit 2018 over de illegale handel in vlees van wilde dieren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen