Surfers Paradise & Lakeside Paradise

Surfer Tom uit Knokke-Heist start inzamelactie voor slachtoffers van supertyfoon in de Filipijnen 

Surfer Tom Soupart uit Knokke-Heist is een inzamelactie gestart om de Filipijnse slachtoffers van supertyfoon Rai te helpen. De tropische storm raasde in december voorbij en liet een spoor van vernieling achter. Tom was op dat moment op het eiland Siargao, een surfersparadijs. Een maand na de tyfoon is de ravage nog altijd enorm. "We hebben geen elektriciteit of stromend water", zegt hij.

In december werden de Filipijnen getroffen door een supertyfoon van categorie 5. "We wisten dat de storm eraan kwam, maar we konden niets meer doen", vertelt golfsurfer Tom Soupart uit Knokke-Heist. Hij verbleef toen op het Filipijnse eiland Siargao. "Ik kom hier geregeld op bezoek, want Siargao staat bekend als een ideale surfplaats. Ik help er ook in het Wakepark, de meest toeristische attractie van het eiland."

"Het is onmogelijk om de tyfoon met iets te vergelijken. Alle bomen vielen om en alles wat geen beton was, vloog weg met een windsnelheid van 240 kilometer per uur. Gelukkig zijn er op het eiland weinig slachtoffers gevallen."

Supertyfoon Rai raasde over de Filipijnen en liet een spoor van vernieling achter. "Na de storm hadden we allemaal het gevoel dat we het einde van de wereld hadden meegemaakt. We waren precies in een zombiefilm terechtgekomen, maar dan zonder de zombies. Enkel de betonnen structuren en huizen zijn blijven staan. De rest is weggewaaid of beschadigd. Het wakepark van Siargao is volledig verwoest."

Surfers Paradise & Lakeside Paradise

Een maand later nog veel ravage

Een maand na de tyfoon liggen grote delen van het land nog steeds in puin. "We zijn bezig met de heropbouw. We hebben net een week mooi weer gehad en er komt langzaamaan stabiliteit in de toevoer van bouwmateriaal. Maar het blijft een moeilijke situatie zonder elektriciteit, stromend water of een stabiel gsm-signaal. Alles verloopt stroef, maar we doen ons best om het leven hier opnieuw op te bouwen."

Ikzelf ga hier nog even blijven, want de mensen kunnen alle hulp gebruiken om hun normale leven weer op te bouwen

Golfsurfer Tom Soupart

Vlak na de storm zamelde Tom voedsel en drinkbaar water in voor de bewoners van het eiland Siargao. Maar de volgende stap is elektriciteit en stromend water voorzien. Maar zo'n generator kost 10.000 euro. "Samen met het wakeboardpark, waar ik werk, doen we verschillende acties om geld in te zamelen, maar dat is niet genoeg. Daarom zet ik nu ook een actie op poten in België. Iedereen kan vrijblijvend doneren op het rekeningnummer BE24 0013 4710 1038. De mensen hier kunnen echt alle hulp gebruiken. Zolang er donaties blijven binnenkomen, blijf ik hier om te helpen", zegt Tom.

Meer informatie over de inzamelacties vind je op de website van Siargao Wakerpark. Bedrijven kunnen voor hun donatie ook een factuur verkrijgen via mail tsoupart@icloud.com

Foto Surfers Paradise & Lakeside Paradise

Meest gelezen