Tot 8 maanden cel voor smokkel van bedreigde diersoorten via Brussels Airport

Zes mensen die via de luchthaven van Zaventem vlees en andere afgeleide producten van bedreigde diersoorten hebben proberen binnen te smokkelen, zijn vandaag door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld. Vijf van hen kregen gevangenisstraffen en geldboetes opgelegd, de zesde beklaagde kreeg een werkstraf. 


Vorige maand organiseerde het parket van Halle-Vilvoorde een themazitting rond de CITES-wetgeving (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, n.v.d.r.). Voor drie beklaagden werd de zaak uitgesteld, maar zes andere dossiers konden wel worden behandeld. Het ging om mensen die onder andere apen- en krokodillenvlees hadden proberen in te voeren via Brussels Airport, maar bij een controle tegen de lamp waren gelopen. 

Huid van boa constrictor

Drie verdachten die verstek hadden laten gaan op het proces, werden vandaag veroordeeld tot celstraffen van zes tot acht maanden en een geldboete van 1.200 tot 8.000 euro. Een van hen had de huid van een boa constrictor meegenomen uit Colombia, de twee anderen werden veroordeeld voor de invoer van krokodillenvlees en schildpaddenkarkassen. 

De drie beklaagden die wel aanwezig waren op hun proces, hadden gepleit dat ze niet wisten dat ze iets illegaals hadden gedaan. Twee van hen kregen celstraffen van zes en acht maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 800 en 1.600 euro voor de smokkel van karkassen van apen, antilopen- en krokodillenvlees. De zesde beklaagde was een vrouw die betrapt werd met 700 gram meerkatvlees uit Congo. Zij werd vandaag veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. 

Meest gelezen