Natuurhulpcentrum doet opvallende oproep: “Wij hebben kattenbrokken nodig voor onze vele egels!”

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen heeft kattenbrokken nodig om de uitzonderlijk grote aantallen opgevangen egels te voeden. In 2021 ving het centrum een recordaantal van 2.300 egels op. Een groot deel van die dieren overwintert nu binnen, omdat ze nog te zwak zijn. Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum doet daarom een oproep: “Wie kattenvoer kan missen voor onze stekelige vrienden, mag dat overdag komen doneren.”

Ook egelland wordt harder dan ooit geteisterd door ziektes. “In mei en juni worden er altijd egels binnengebracht met wonden op de poten of het aangezicht die worden veroorzaakt door een bacterie”, legt Thoelen uit. “In het najaar worden de dieren vaak binnengebracht omdat ze heel ziek zijn door een longworm. De ogen van de egels zijn dan zwak en liggen vaak neer in het gras zonder te kunnen oprollen wanneer mensen hen vinden."

Raadsel

Waarom de gekende ziektes het voorbije jaar extra hard hebben toegeslagen blijft voorlopig een raadsel. “Onderzoekers zijn ermee bezig, maar vinden voorlopig geen sluitende verklaring. In de tussentijd proberen wij de dieren die nog niet genoeg zijn aangesterkt om de winter te kunnen overleven, goed te verzorgen. Egels zijn solitaire dieren, dus ze verblijven elk in een aparte plastieken bak, met gedroogde bladeren die elke dag ververst moeten worden.”

(Lees verder onder de foto)

Uitgebreid dieet

Het dieet van de dieren is uitgebreid: “Van stukjes appel, een kuikentje tot kattenbrokken. Dat laatste is het hoofdingrediënt, waarvan we een grote voorraad nodig hebben. Mensen die kattenbrokken kunnen missen, mogen die aan ons doneren. Het kattenvoer zelf komen ophalen is jammer genoeg niet haalbaar. We zijn elke dag geopend tussen 9 uur ’s morgens en 22 uur in de avond.”

Meest gelezen