Jonge kinderen vaccineren kan volgens studie nieuwe coronagolf tot 15% vertragen of zelfs bijna helemaal vermijden

Jonge kinderen vaccineren kan een grote invloed hebben op hoe snel een nieuwe golf van coronabesmettingen de samenleving overspoelt. Dat heeft vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) verteld op basis van data van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC) en Belgisch onderzoek. Het kan een nieuwe golf met 10 tot 15 procent vertragen of zelfs bijna helemaal vermijden. 

Pierre Van Damme was één van de sprekers tijdens een webinar specifiek over de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11. Het ECDC stelde theoretische modellen op op basis van gegevens uit verschillende Europese landen.

Als de 5- tot 11-jarigen mee gevaccineerd zouden worden tegen corona, kan dit het tempo van een besmettingsgolf voor de hele bevolking substantieel vertragen, met 10 tot 15 procent, zo blijkt. "Niet onbelangrijk, want zo verlopen nieuwe infecties trager en worden ziekenhuisopnames meer in de tijd gespreid, met veel minder druk op de ziekenhuizen en de eerste lijn, de huisartsen", zegt Van Damme.  

Had vierde golf in België vermeden kunnen worden?

Meer nog, volgens een Belgische berekening van UHasselt en UAntwerpen had een vierde golf na de voorbije zomervakantie gewoon vermeden kunnen worden mocht - naast de volwassenen - ook 80 procent van de jonge kinderen ingeënt geweest zijn tegen corona. Het gaat om een theoretisch model, maar toch: "Dit toont het effect van een brede vaccinatie bij jonge kinderen bij wie het virus als een lopend vuurtje kon rondgaan", aldus Van Damme. 

Voor alle duidelijkheid: de data slaan dus op de vorige varianten van het virus, intussen is er de nieuwe omikronvariant. Maar die neemt kinderen evenzeer in het vizier en zou in die groep zelfs leiden tot relatief meer ziekenhuisopnames, zo blijkt uit voorlopige data.  

BEKIJK de uitleg van Pierre Van Damme: het inenten van jonge kinderen kan een coronagolf vertragen of zelfs helemaal afremmen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen