PA Wire/PA Images

Van Peteghem stelt tijdelijke btw-verlaging van 21 naar 6 procent op energie voor om prijs voor consument te drukken

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stelt een btw-verlaging voor om de gestegen energiefactuur onder controle te krijgen. Hij zal dat voorstel zo snel als mogelijk op de regeringstafel leggen. Voor Van Peteghem gaat het om een tijdelijke verlaging van de btw van 21 naar 6 procent.

"Ook voor gezinnen uit de middenklasse wordt de energiekost steeds moeilijker om dragen en is de energiefactuur steeds moeilijker om te betalen", beaamt Van Peteghem. Hij heeft het over gas dat drie keer zo duur is geworden en elektriciteit waarvan de prijs is verdubbeld.

Het is de meest snelle maatregel en ook een maatregel met heel wat impact op de factuur van de mensen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

De minister wil daar zo snel mogelijk iets aan doen en zal voorstellen doen aan de federale regering. "Ik ben verschillende pistes aan het bekijken en zal een voorstel op tafel leggen", zegt hij. Een van de opties die op tafel liggen is een tijdelijke btw-verlaging van 21 naar 6 procent.

"Het is de meest snelle maatregel en ook een maatregel met heel wat impact op de factuur van de mensen", aldus van Peteghem. "Uiteraard kijken we ook of er nog andere zaken mogelijk zijn, maar het is wel belangrijk dat deze regering op dit moment een aantal maatregelen neemt om de energiefactuur van de gezinnen onder controle te krijgen."

De minister beklemtoont dat het belangrijk is om zo snel mogelijk een beslissing te nemen.

Minister Van Peteghem legt uit waarom een btw-verlaging op energie een goede maatregel is om de prijzen te drukken.

Videospeler inladen...

Negen jaar geleden had ook de regering-Di Rupo de btw op energie naar 6 procent verlaagd, maar de regering-Michel had die maatregel teruggedraaid. 

In september vorig jaar vond Van Peteghem een verlaging van de btw op elektriciteit nog geen oplossing om de elektriciteitsfactuur betaalbaar te maken. "Een btw-verlaging is een generieke maatregel en schiet zijn doel voorbij. Dat is ook van toepassing voor wie een groot verwarmd zwembad heeft en dat gaat niet aanzetten om energiezuinig te leven", zei hij toen.

Vandaag geeft hij toe dat een btw-verlaging niet alleen mensen met een verwarmd zwembad ten goede komt, maar ook - minder begoede - mensen die in slecht geïsoleerde woningen wonen.

Meest gelezen