Vrijwilliger John De Blonde in het vaccinatiecentrum in Veurne
Radio 2

Vrijwilligers klopten samen meer dan 120.000 uren in de West-Vlaamse vaccinatiecentra

De medische vrijwilligers in onze provincie hebben in totaal meer dan 120.000 uren gewerkt hebben om de eerste en tweede prikken van het coronavaccin te plaatsen. Dat is een gemiddelde van 500 uren per dag. Daarnaast zijn er ook nog niet-medische vrijwilligers die meehelpen in de telefooncentra, het onthaal en op de parking.

De vaccinatiecentra kunnen niet zonder de inzet van vrijwilligers. Dat blijkt nog maar eens uit cijfers van Vlaams parlementslid Brecht Warnez uit Wingene (CD&V). Bij de eerste en tweede prik, in de periode van februari 2021 tot en met september 2021, zijn door medisch vrijwilligers in totaal 121.213 uren gepresteerd. Dit is een gemiddelde van ongeveer 501 uren per dag. "Het is dankzij de vrijwilligers dat de vaccinatiecampagne zo vlot is gelopen, zij hebben zich ingezet en blijven zich inzetten in de strijd tegen corona", zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V).

Ook niet-medische vrijwilligers helpen waar nodig

Daarnaast zijn ook de niet-medische vrijwilligers belangrijk om alles in goede banen te leiden. Zij helpen mee in de telefooncentra, het onthaal en op de parking. John De Blonde helpt al bijna een jaar in het vaccinatiecentrum in Veurne: "Ik kom ongeveer 3 dagen per week en ik zit ondertussen al aan 80 dagen. Ik blijf zolang ik kan en het plezant blijft. Er is enorm veel dankbaarheid, zeker bij de ouderen. Ze zeggen dat ook wel rechtstreeks tegen ons. Sommige goede zielen brengen een pralinetje mee, dat doet deugd."

Sommige goede zielen brengen een pralinetje mee, dat doet deugd
John De Blonde, vrijwilliger vaccinatiecentrum Veurne

Waarom die vrijwilligers zich zo veel inzetten? "Ik ben net gepensioneerd dus het is een zinvolle invulling van mijn dagen. Maar het voelt ook goed en nuttig dat wij ons hier inzetten, want hoe sneller deze pandemie gedaan is, hoe beter voor iedereen. Het klikt ook heel goed tussen alle vrijwilligers hier in Veurne. Ik doe het alleszins niet voor het geld, want je wordt er absoluut niet rijk van", lacht De Blonde.

Meest gelezen