2020 AP

Vrouwtjesdolfijnen hebben clitoris die lijkt op die van de mens: "Wijst erop dat ze dient voor seksueel plezier"

Wetenschappers hebben ontdekt dat bij tuimelaardolfijnen - dolfijnen met hun typische spits uitlopende bek -  de vrouwtjes een clitoris hebben die lijkt op die van de mens. "Ze heeft veel kenmerken die erop wijzen dat ze dient om plezier te verschaffen aan vrouwelijke dolfijnen." Dolfijnen hebben sowieso vaker seks dan veel andere dieren en vertonen heel sociaal gedrag. 

Daar waar veel dieren enkel seks hebben om zich voort te planten, zijn er ook dieren die seks hebben voor het plezier, zoals bonobo's. 

Van dolfijnen was ook bekend dat ze wel vaker seks hebben, en het dus niet enkel doen om zich voort te planten. Dolfijnen zijn heel sociale dieren en hebben ook vaak seks buiten de vruchtbare periodes, vooral om een sociale band te smeden of om die te onderhouden. 

Fysiek contact en stimulatie zijn waarschijnlijk

Amerikaanse wetenschappers hebben de clitoris onderzocht van elf gestorven vrouwtjesdolfijnen. De clitoris van een vrouwelijke tuimelaar bevindt zich aan de ingang van de vagina, zo ontdekten ze, "waar fysiek contact en stimulatie tijdens seksuele handelingen waarschijnlijk is." 

Bij tuimelaars (Tursiops truncatus) lijkt het stimuleren van de clitoris belangrijk tijdens seksuele interactie tussen vrouwelijke dolfijnen, die elkaars clitoris aanraken via  bewegingen met de snuit, de zwemvinnen of de staart, schrijven de wetenschappers nog. 

"Verrassende gelijkenis met de mens"

De onderzoekers keken ook naar de opbouw en vorm van de clitoris. Ze ontdekten dat die veel (grotere) zenuwen bevat (zie foto onder) en in rust schuilgaat onder een rimpelige "hoed". Die plooien duiden erop dat het onderliggende gedeelte kan opwellen en uitzetten.  

Foto Patrica Brennan

"Net zoals de menselijke clitoris heeft die van dolfijnen zenuwdeeltjes die zich met bloed opvullen. Ze heeft veel kenmerken die doen vermoeden dat de clitoris er is om genot te verschaffen", concludeert hoofdauteur van de studie Patricia Brennan, assistant-professor biologie aan het Mount Holyoke College in Massachusetts. De bloedvaatjes die zich met bloed vullen en kunnen opzwellen "gelijken verrassend goed" op die van de mens, vult Brennan aan.  

Seksueel gedrag bij dieren bestuderen is belangrijk om hen beter te begrijpen

De wetenschappers merken op dat er tot nu toe weinig onderzoek is gebeurd naar de clitoris en seksueel genot bij dieren. "Maar seksueel gedrag bestuderen en begrijpen is belangrijk om dieren in het algemeen te begrijpen. Het kan zelfs belangrijke medische toepassingen hebben in de toekomst." 

Meest gelezen