Witloofkweker uit Sint-Lievens-Houtem over dalende populariteit: "We moeten witloof opnieuw leren eten!"

In plaats van 4 kg witloof per jaar, eet een gemiddelde Belg er nu maar 3 kg meer van. Een daling met een kwart tegenover 20 jaar geleden. En dat voelen ook de witloofkwekers in Sint-Lievens-Houtem in de verkoop.  "Maar met verlies werk ik momenteel nog niet", zegt Jonas Strickaert.

In 20 jaar tijd is de hoeveelheid witloof die we eten met 1 kwart gedaald: van 4 kg per persoon per jaar naar 3 kg. Nochtans zijn er veel manieren om witloof klaar te maken, die de specifieke bittere smaak van het "witte goud" wat  maskeren. Rauw witloof met mayonaise, witloof in hesperolletjes met kaassaus of gestoofd witloof met wat suiker. Witloofkweker Jonas Strickaert uit Sint-Lievens-Houtem merkt de dalende trend. "Ik heb nu meer overschotten. Ik kan die dan wel soms nog kwijt op de veiling. Maar daar moet je altijd afwachten aan welke prijs je die kan verkopen. Voorlopig werk ik nog niet met verlies. Mensen zouden gewoon meer weer witloof moeten eten."

Er zou gewoon wat meer promotie mogen zijn rond witloof, maar ja, hoe doe je dat?
Jonas Strickaert, witloofkweker uit Sint-Lievens-Houtem

Maar hoe doe je mensen nu wél meer witloof eten? "Er mag gerust wat meer promotie komen voor witloof," zegt Jonas. "Hoe dat moet, dat weet ik niet meteen. De bittere smaak houdt mensen meer en meer tegen. Vroeger at ik het zelf ook eigenlijk niet graag, toch niet gestoofd. Maar ik eet het nu wel dagelijks, natuurlijk ook omdat ik het zelf kweek. Toch vind ik witloof het lekkerst rauw, gemengd met mayonaise. Dan is de bitterheid minder prominent. Mensen die mijn witloof eten, zeggen me toch dat die niet héél bitter is. Er kan dus wel verschil op zitten."

"Er zijn wel wat manieren om de bitterheid een beetje uit het witloof te halen," zegt kok Wim Lybaert. "Maar eigenlijk zijn veel mensen niet tuk op die smaak, omdat er nu veel meer suikers in onze voeding zitten, zonder dat we het beseffen. Dat maakt ons smaakpalet zoeter, waardoor we die bitterheid niet meer echt appreciëren. Maar toch kan je witloof wel leren eten. Er zijn genoeg recepten die het proberen waard zijn."

Wie graag witloof eet, is meestal ouder dan 40

Het zijn vooral de jongere generaties, onder de 40 jaar, die witloof links laten liggen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing): "Dat geldt zowel voor alleenstaande thuiskoks als voor gezinnen met kinderen. Hoe ouder, hoe sneller witloof opduikt in de top tien van meest verkochte groenten. Gepensioneerden zijn daarbij de grootste fans. Dat verklaart ook de vrij klassieke gerechten met witloof die we thuis eten. Zo combineren Belgen de groente vooral met aardappelen, eieren, gekookte ham, kalkoen, een kaasbereiding, varkensgebraad of varkenshaasje. 

Ook niet zo verrassend: we eten witloof het vaakst in de winter en in het weekend. Het is nochtans een groente van alle seizoenen en momenten. Wat de export betreft, vond in 2020 bijna 17.000 ton Belgische witloof zijn weg naar de rest van de wereld, met als topvijflanden Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en Nederland."

Meest gelezen