Radio 2

Werknemers Dezeure mogen deze week thuisblijven na dodelijk arbeidsongeval

Afgelopen maandag gebeurde er een dodelijk arbeidsongeval bij Dezeure, een bedrijf dat aanhangwagens maakt voor de landbouw en industrie in Veurne. Daarom krijgen de werknemers de kans om de rest van de week vrijaf te nemen om alles te verwerken. "Wij zijn een ploeg die samenhangt en we willen dit ook samen verwerken", zegt medezaakvoerder Siel Himpens. 

Maandag rond 13.30 uur kwam een kiepwagen terecht op een werknemer uit Middelkerke, die bezig was met laswerken aan het chassis van de wagen. De veertiger, die oorspronkelijk afkomstig was uit Beringen, overleed ter plaatse. Waarom de kiepwagen loste en op de werknemer terecht kwam, is nog niet gekend. "Er werd een deskundige aangesteld om na te gaan hoe de kiepwagen los kwam te zitten. Het zou kunnen gaan om een defect of om een verkeerde handeling", zegt Filiep Deketelaere van het arbeidsauditoraat.

Het nieuws kwam hard aan bij Dezeure in Beauvoorde bij Veurne. Het is de eerste keer dat er een dodelijk ongeval gebeurde bij het familiebedrijf met 45 werknemers. Daarom maakten ze de uitzonderlijke beslissing om de werknemers zelf te laten kiezen of ze nog aan de slag willen deze week. “Iedereen is nog steeds in shock. De meeste arbeiders zijn weer aan het werk, want sommige willen hun gedachten kunnen verzetten of liever op het bedrijf zijn. 4 van onze collega's hebben besloten om nog even thuis te blijven om alles te verwerken. We proberen iedereen ale nodige ruimte te geven", vertelt  medezaakvoerder Siel Himpens bij Radio 2 West-Vlaanderen. 

De dag na het ongeval kwamen verschillende werknemers samen om met elkaar te praten, bijvoorbeeld ook de collega's, die als eerste op de plaats van het ongeval waren. "We zijn een familiebedrijf dat dicht bij onze werknemers staat. We werken ook dagelijks samen met elkaar in ons vrij jonge team. Dus we willen nu even dicht bij elkaar zijn om elkaar te steunen. Morgen zullen we ook een kleine ceremonie op het bedrijf houden om hem te herdenken."

Rouwhoekje

Intussen werd in het bedrijf een rouwhoekje ingericht met een knuffelbeertje, de foto van de werknemer en zijn lasmateriaal. "Het was de begrafenisondernemer, die het beertje vond in zijn locker. Dus waarschijnlijk had het een belangrijke betekenis voor hem", vertelt medezaakvoerder Siel. "We willen ook ons medeleven getuigen aan zijn familie uit Beringen. Zij komen deze week ons bedrijf bezoeken en willen wellicht ook de plaats van het ongeval zien. We zullen de spullen van het rouwhoekje samen met een rouwregister aan hen geven. Daarin staan allerlei herinneringen van zijn collega's aan hem." 

Radio 2

Meest gelezen