Verschillende woonzorgcentra zien verplichte FFP2-maskers niet zitten

In verschillende woonzorgcentra zien ze het niet zitten dat personeel voortaan verplicht een meer beschermend FFP2-masker moet dragen. Ze vrezen onder meer dat het voor sommige personeelsleden de druppel zou kunnen zijn om ontslag te nemen. Elders klinkt het dat het bewoners nodeloos ongerust zou maken. 

Volgens een nieuwe richtlijn van de overheid moet personeel in woonzorgcentra voortaan een FFP2-masker dragen. Die zijn meer beschermend dan de chirurgische maskers. Maar niet in alle woonzorgcentra zien ze dat zitten.

Ik ben een beetje bang dat de angstpsychose bij de bewoners én het personeel weer gaat toenemen

Paul Van Tendeloo, Emmaüs

Volgens Paul van Tendeloo, algemeen directeur woonzorg Emmaüs, met 4 woonzorgcentra in de provincie Antwerpen, zijn de bestaande maatregelen in de woonzorgcentra voldoende om de bewoners te beschermen. "Het is nu veiliger in de woonzorgcentra dan in de maatschappij op zich. Quasi al onze bewoners en personeelsleden zijn gevaccineerd, geboosterd zelfs. Als er al eens personeelsleden een hoogrisicocontact hadden, dan was dat meestal thuis."

En er is nog een reden. "Ik ben een beetje bang dat de angstpsychose bij de bewoners én het personeel weer gaat toenemen, wanneer we die FFP2-maskers allemaal gaan opzetten. Dat ze weer gaan denken aan die periode van anderhalf jaar geleden, toen we wel geteisterd werden, toen mensen ziek werden en overleden. Ik denk dat het op dit moment nog zeker niet zo ver is en ik denk ook dat het niet zo ver gaat komen."

Het zou er wel eens toe kunnen leiden dat sommige mensen zeggen dat ze nu echt niet meer kunnen

Ida Verleyen, GZA Zorg en Wonen

Ook Ida Verleyen, algemeen directeur GZA Zorg en Wonen, met 11 woonzorgcentra in de provincie, is niet blij met de nieuwe maatregel. "Gezien de hoge werkdruk - we zitten op veel plaatsen met een minimumbezetting - en als je weet dat veel mensen wat verkouden zijn, is het dragen van zo'n FFP2-masker echt wel een extra belasting. Dat in combinatie met de angst voor een uitbraak, die er nog altijd is, zou er wel eens toe kunnen leiden dat sommige mensen zeggen dat ze nu echt niet meer kunnen." 

Zulke reacties zijn er voorlopig nog wel niet. De maatregel is dan ook pas maandagavond beslist en gaat pas vandaag in. "We gaan de regel dus wel volgen, maar over twee weken gaan we evalueren. Want er staat nu geen einddatum op, er wordt niet gekeken naar cijfers. Wanneer stopt het? En ik denk dat dat wel duidelijk moet zijn."

"Onlogisch"

Verleyen vindt het ook onlogisch dat de FFP2-maskers in ziekenhuizen niet verplicht worden. "In een ziekenhuis komt een patiënt om te genezen, om beter te worden. In een woonzorgcentrum komt iemand om te wonen en te leven. Die wil in een zo normaal mogelijke omgeving zijn, met bezoek van familie en vrienden. Die wil niet onder een glazen stolp geplaatst worden. Dat is wel de strategie van de overheid: extreme maatregelen vanwege de kwetsbaarheid door ouderdom."

Beluister hier het gesprek met Ida Verleyen in "Start je Dag":

Meest gelezen