Belga

1.000-tal deelnemers voor Antwerpse webinar over kindervaccinatie: "Vooral vragen over nut"

De stad Antwerpen en de Antwerpse Eerstelijnszones hebben gisteren een digitale infosessie gehouden voor wie nog vragen had over de coronavaccins voor jonge kinderen. Er was veel interesse, ook uit andere provincies. Zo'n 1.000 mensen luisterden mee.

Wie met vragen zat, kon die stellen aan vaccinoloog Pierre Van Damme en kinderinfectioloog Daan Van Brusselen. De meest voorkomende vraag ging over het nut van de vaccinatie voor jonge kinderen, omdat zij meestal niet ernstig ziek zijn. "En dat klopt, maar toch zijn er in een aantal gevallen complicaties", zegt dokter Van Brusselen. "Een op de 3.000 kinderen die covid doormaken, wordt getroffen door de ernstige infectie MIS-C. Met vaccinatie daalt dat risico met 90 procent."

Mensen die bij aanvang erg kritische vragen stelden, leken achteraf toch gerustgesteld

Daan Van Brusselen, kinderinfectioloog GZA

Er waren ook heel wat ouders die vragen hadden over de veiligheid van het vaccin voor kinderen. "We hebben hen uitgelegd dat het zeker veilig is, en dat er in de Verenigde Staten ondertussen al meer dan 8,5 miljoen kinderen tussen 5 en 11 jaar gevaccineerd zijn."

Hebben de dokters nu het gevoel dat deze infosessie effect heeft gehad? "Mensen die bij aanvang erg kritische vragen stelden, leken achteraf toch gerustgesteld", zegt Van Brussel. "De boodschap die we vooral willen meegeven, is dat de vaccinatie voor kinderen met een onderliggende aandoening "aanbevolen" wordt, maar dat het voor de andere kinderen "aangeboden" wordt. De keuze blijft bij de ouders."

Meest gelezen