Fans van donkere komedie "After life" delen rouwverhalen via sociale media, rouwexpert: "Mensen zoeken een uitlaatklep"

Vandaag staat het nieuwe seizoen van "After life" op Netflix. Fans van de zwartgallige komedie over het rouwproces van weduwnaar Tony, delen hun eigen verhalen van verdriet via sociale media met Brits komiek Ricky Gervais, de bedenker van de serie. "Een normale reactie", zegt rouwexpert Manu Keirse. "Mensen kunnen hun emoties vaak niet kwijt in de eigen omgeving en gaan dan op zoek naar andere uitlaatkleppen voor hun verdriet."

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Vanaf vandaag is het derde seizoen van "After life" te bekijken op Netflix. "After life" is de meest gestreamde Britse serie wereldwijd en geeft een inkijk op het leven, maar vooral op het rouwproces van journalist Tony, die zijn vrouw verloor aan kanker. De rol van weduwnaar Tony wordt vertolkt door Ricky Gervais, die de serie ook zelf bedacht. 

BEKIJK - de cast van het "After life" seizoen 3 blikt terug op de opnames:

Videospeler inladen...

Heel wat mensen delen, naar aanleiding van het nieuwe seizoen van "After life", hun persoonlijke verhalen rond rouw en verlies met Ricky Gervais via Twitter. Ze bedanken hem ook voor de manier waarop hij het thema in beeld brengt. 

Gervais neemt duidelijk de tijd om alle berichtjes te lezen en deelt ook heel wat van de verhalen op zijn eigen Twitterpagina. Op die manier creëert hij als het ware een veilige omgeving waar mensen niet alleen bij hem terecht kunnen met hun verhalen, maar waar ze ook steun kunnen vinden bij elkaar. "Ik hou ervan dat fans hier praten over hun eigen verdriet en dat iedereen elkaar steunt via berichten van aanmoediging en hoop. Wat een heerlijke club om deel van uit te maken", schrijft hij.

"Dat mensen op zoek gaan naar een manier om hun verdriet te uiten, is zeer normaal", verduidelijkt rouwexpert en psycholoog Manu Keirse. "Zeker de eerste dagen reageert de eigen omgeving vaak zeer onhandig op een verlies. Vrienden en familie weten niet wat doen of zeggen en gaan het onderwerp uit de weg." 

Omdat mensen hun emoties niet kwijt kunnen in hun eigen omgeving, gaan ze op zoek naar andere uitlaatkleppen

Manu Keirse, klinisch psycholoog en rouwexpert

Niet iedereen gaat dat moeilijk onderwerp uit de weg, maar soms geven mensen ook gewoon de slechte raad dat verdriet vermeden moet worden. Ook dat helpt niet, zegt Keirse. "Omdat mensen die geconfronteerd worden met een verlies hun echte emoties niet altijd kwijt kunnen in de eigen omgeving gaan ze vaak op zoek naar andere uitlaatkleppen." In dit geval zoeken ze dan erkenning van hun verdriet bij de makers en fans van "After life".

Verlies verwerk je niet, je overleeft het

Manu Keirse spreekt niet graag over een verlies "verwerken", hij heeft het over een verlies overleven. De verbinding met de overleden persoon zal namelijk altijd standhouden. In een van zijn boeken schrijft Keirse: "Sterven is verhuizen van de buitenwereld naar het hart van iedereen die van je houdt." 

"Een kind zal bijvoorbeeld nooit zijn ouders vergeten", haalt Keirse een voorbeeld aan. "Ik zeg soms: overleden ouders zijn goede therapeuten. Een kind dat met een goed rapport naar het kerkhof gaat en de punten aan het graf van de overleden vader kan voorlezen, zal misschien wel blij terugkeren naar huis met de gedachte: papa was trots."

Humor neemt de spanning weg
Manu Keirse, klinisch psycholoog en rouwexpert

Wanneer mensen hun verhaal delen via sociale media met gelijkgestemden, is dat dus ook gewoon een manier om die verbinding in stand te houden. "Wanneer je van iemand houdt, is het normaal dat je die persoon mist, wanneer die er niet meer is. Dat verdriet ook kunnen uiten, is zeer belangrijk", aldus Keirse.

Hoewel "After life" vaak een sombere kijk geeft op het rouwproces van hoofdpersonage Tony zit de serie ook vol (donkere) humor. Ook die twee aspecten zijn belangrijk in het rouwproces, benadrukt Keirse. "Verlies overleven betekent ook teruggrijpen naar bepaalde herinneringen. Dat kunnen goede herinneringen zijn, maar ook slechte. Zoals we weten kan humor enorm veel troost brengen, het neemt als het ware de spanning uit bepaalde herinneringen weg."

Meest gelezen