Anderlecht wil inwoners met "de Click" motiveren om afval correct weg te gooien

De inwoners van Anderlecht die mee helpen de straten schoon te houden, kunnen daarvoor beloond worden. De gemeente neemt namelijk deel aan het initiatief “de Click”. Via een app kunnen inwoners hun afval scannen en weggooien en daarvoor krijgen ze virtuele munten. 

“De Click” is een gezamenlijk initiatief van Fost Plus, Net Brussel en de gemeente Anderlecht. Het principe is simpel: je downloadt de app, en als je plastic afval van een takeaway of afval dat je op de stoep vindt wil weggooien, dan maak je eerst een foto of scan je de streepjescode op het potje of flesje, en dan gooi je het in een speciale vuilnisbak. Telkens als je dit doet, word je beloond met virtuele munten, zogenaamde Circular UCoins, die je dan kan omruilen bij lokale handelaars die aan de actie deelnemen.

“Onze gemeente heeft een groot probleem met netheid”, zegt Vlaams schepen in Anderlecht Elke Roex. “We hebben al veel geïnvesteerd in personeel om onze straten op te kuisen, een repressief beleid dus. Maar daarnaast zoeken we ook naar manieren om mensen op een ludieke wijze aan te zetten om hun afval op een correcte manier weg te gooien.”

Win-win situatie

Ook burgemeester Fabrice Cumps is blij met het project, dat volgens hem een win-winsituatie creëert: "We brengen niet alleen een positieve en duurzame gedragsverandering tot stand voor een nette gemeente, maar we stimuleren ook de lokale economie door onze handelaars bij het project te betrekken.”

Om het project “de Click” concreet gestalte te geven, werden afvalbakken in een felroze kleur geplaatst. Dat gebeurt vooral in moeilijkere zones, zoals het gebied rond scholen of rond het stadion van Anderlecht. In slechts zes maanden hebben bijna 9.000 personen de app al gebruikt en werden al bijna 20.000 “clicks” geregistreerd.

Meest gelezen