Radio 2

Belsignaal van nieuwe kusttram is te luid, De Lijn past geluid aan na klachten

Het belsignaal van de nieuwe kusttram van De Lijn zal binnenkort wat zachter klinken. De vervoersmaatschappij kreeg verschillende klachten binnen van buurtbewoners en handelaars die de bel te luid vinden. De Lijn heeft contact opgenomen met de constructeur van de nieuwe trams om het volume van de bel aan te passen. 

Al anderhalf jaar lang worden de kusttrams vervangen door een nieuw model: de Zeelijner. Maar de laatste tijd krijgt vervoersmaatschappij De Lijn klachten binnen van buurtbewoners en handelaars, die naast de tramsporen wonen en werken. Volgens hen is het signaal van de bel van de nieuwe trams veel te luid. 

Ook De Lijn zelf sluit zich daarbij aan. "We hebben gevraagd om het volume van de bel te verlagen. Maar het belsignaal zal ook veranderen van een dubbel naar een enkel signaal. Zo zal je de bel niet 2 keer horen wanneer die gebruikt wordt. Maar het is belangrijk dat het wel nog luid genoeg klinkt. De nieuwe trams zijn erg stil en moeten op die manier omstaanders eventueel kunnen waarschuwen", zegt woordvoerder Marco Demerling. 

Het Spaanse bedrijf dat de trams heeft gebouwd, probeert om het belsignaal tegen de lente aan te passen in alle toestellen. 

Meest gelezen