stad Gent - zo zal de wijk er binnenkort uitzien

Buurtbewoners zijn niet te spreken over het verdwijnen van 100 parkeerplaatsen in Gentse woonwijk

Buurtbewoners van een Gentse wijk snappen de beslissing van de stad niet om 100 parkeerplaatsen te schrappen. Volgens de stad zijn de straten te smal voor de brandweer en parkeren mensen er niet-reglementair. De buurtbewoners vragen zich af waar ze in de toekomst moeten parkeren.

In een woonwijk in de Gentse deelgemeente Mariakerke verdwijnen binnenkort 100 parkeerplaatsen. Volgens de stad moeten de parkeerplaatsen wijken omdat de straten er te smal zijn voor de hulpdiensten. De brandweer vraagt minstens 5 meter om vlot andere auto's te kunnen kruisen. "Dat is nu niet het geval, dus waren de meeste van die parkeerplaatsen sowieso niet helemaal reglementair", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen).

Waar moeten we nog parkeren als al die plaatsen verdwijnen?
buurtbewoner Peter Galet

De parkeerplaatsen wegdoen is tegen de zin van vele buurtbewoners. Zij vragen zich af waar ze hun auto nu kwijt kunnen. Ook met de argumenten van de stad zijn ze het niet eens. "Nu is er een knip bij ons in de buurt, maar toen die er nog niet was, reed de brandweer altijd door onze straten", zegt buurtbewoner Peter Galet. "Dus toen kon de brandweer wél dagelijks door. Dus voor ons is dat geen reden."

Fietsen

Gent plant wel extra parkeerplaatsen voor fietsers in de woonwijk, er komen ook meer bomen en bredere voetpaden. Watteeuw: "In vergelijking met de ruimte die ingenomen wordt door auto's, is dat maar peanuts. Ook fietsen hebben recht op stalling. Dus we zoeken dat evenwicht. Auto's verwijzen we door naar parkeerplaatsen in de buurt." 

Meest gelezen