(c) Copyright 2014, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Britse prins Andrew levert zijn eretitels in en zal die van "Zijne Koninklijke Hoogheid" niet meer gebruiken

Prins Andrew, de tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth, levert al zijn eretitels in. Dat heeft Buckingham Palace vanavond officieel bekendgemaakt. Zijn titel van "His Royal Highness" behoudt hij maar hij zal die niet meer gebruiken. Andrew wordt beschuldigd van seksueel misbruik en zijn pogingen om een rechtszaak daarover te vermijden zijn mislukt.  

"Met het akkoord van de Queen zijn de militaire eretekens en de koninklijke patronages van de hertog van York teruggegeven aan de Queen", luidt de mededeling van Buckingham Palace. "De hertog van York blijft zijn openbare verplichtingen niet uitvoeren en zal zijn zaak bepleiten als privé burger." Volgens een koninklijke bron zal Andrew niet langer zijn titel "His Royal Highness" (Zijne Koninklijke Hoogheid) gebruiken en worden zijn taken verdeeld over de andere leden van de koninklijke familie.

Gisteren heeft een Amerikaanse rechter geoordeeld dat de rechtszaak wegens seksueel misbruik tegen Andrew mag worden voortgezet. Zijn advocaten hadden gevraagd om de zaak stop te zetten; ze schermden met een schikking die Virginia Giuffre, de vrouw die de prins aanklaagt, in 2009 had gesloten met seksueel delinquent Jeffrey Epstein. Giuffre had daarbij afgezien van rechtszaken tegen Epstein en mogelijke andere beschuldigden in ruil voor een half miljoen dollar.

De Australisch-Amerikaanse Virginia Roberts Giuffre beschuldigt Andrew ervan dat hij haar ruim twintig jaar geleden, toen ze nog minderjarig was, drie keer zou hebben misbruikt. Dat zou gebeurd zijn in woningen van de Amerikaanse financier Jeffrey Epstein en diens Britse vriendin Ghislaine Maxwell.

Volgens de Amerikaanse rechter slaat de overeenkomst tussen Giuffre en Epstein niet op prins Andrew en is de klacht tegen hem wel degelijk ontvankelijk. 

Andrew ontkent de beschuldigingen dat hij Giuffre drie keer tot seks zou hebben gedwongen toen ze nog minderjarig was.

Andrew zal zijn zaak over seksueel misbruik bepleiten als burger.

Videospeler inladen...

Meest gelezen