Heel wat Brusselse horecazaken sluiten door gebrek aan klanten: "Omzet zelfs te laag om personeel te betalen"

In Brussel sluiten verschillende horecazaken tijdelijke de deuren, vooral in het centrum van de stad. Er komen nog amper klanten, de toeristen blijven weg en er zijn ook geen nieuwjaarsrecepties. “De omzet is zo laag dat het geen zin heeft om je zaak open te doen”, zegt Marc Van Muylders, ondervoorzitter van Horeca Brussel. 

In deze periode van het jaar leeft de Brusselse horeca normaal van pendelaars die na hun werk op café nog iets gaan drinken met collega’s om het nieuwe jaar te vieren. Maar door de coronamaatregelen en het telewerk, zijn die er vandaag de dag niet. Maar dat zijn niet de enige horecaklanten. “Anderzijds zijn er de toeristen, maar ook die zijn er momenteel niet. Het autosalon is ook nog een belangrijke factor die mensen naar Brussel brengt. Maar ook die zijn er spijtig genoeg niet”, zegt Marc Van Muylders, ondervoorzitter van Horeca Brussel. 

En daarom sluiten heel wat cafés en restaurants hun deuren, vooral dan in het centrum van onze hoofdstad. “Als de omzet dermate laag is, dat je er zelfs het personeel niet kan mee betalen, dan heeft het natuurlijk weinig zin om je zaak open te houden. Er zijn inderdaad heel wat zaken daarom gesloten, vooral in het hypercentrum.”

Het zal nog een erg moeilijke periode worden
Marc Van Muylders, ondervoorzitter Horeca Brussel.

Voor de horecazaken wordt het steeds moeilijker en moeilijker. De toekomst voor veel zaken is dan ook onduidelijk. “Er komen in deze periode ook heel wat facturen binnen. In de horeca moeten nu ook de eindejaarspremies betaald worden. Ze rekenen dan ook op inkomsten om dat te kunnen dicht rijden, maar dat zal heel moeilijk zijn. Het begin van het jaar is ook een periode van veel recepties, maar die zijn om evidente redenen afgelast. Het zal dus nog een moeilijke periode worden”, besluit Marc Van Muylders.

Meest gelezen