Btw-verlaging op energie niet voor morgen: premier De Croo waarschuwt voor gevolgen voor overheidsbudget

Premier Alexander De Croo (Open VLD) erkent dat zijn regering dringend iets moet doen om de hoge energiefacturen enigszins betaalbaar te houden, maar hij waarschuwt voor de impact op de overheidsfinanciën. In de Kamer pleitte hij voor tijdelijke en doelgerichte maatregelen. Met andere woorden houdt hij de boot af voor een algemene btw-verlaging op energie van 21 naar 6 procent, zoals minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) gisteren heeft voorgesteld.

De meesten onder ons krijgen er vandaag mee te maken: de voorschotfacturen voor energie die de lucht in schieten of astronomische afrekeningen van de energiefacturen. Dat is de Kamer leden niet ontgaan. "De noodkreten van zij die de facturen ontvangen echoën door het halfrond", aldus Kamerlid Ben Wollants (N-VA) tijdens het vragenuurtje.

Ten eerste moet het gaan over tijdelijke maatregelen, ten tweede over doelgerichte maatregelen

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"We moeten alle pistes bekijken", zegt federaal parlementslid Kim Buyst (Groen) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Gisteren kondigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dat hij dan toch een tijdelijke btw-verlaging voor energie op tafel legt. Hij krijgt daarvoor bijval van zijn eigen partij, maar ook van Vooruit, PVDA en Vlaams Belang. Die drie partijen lijken wel in een wedstrijd verwikkeld om het vaderschap van zo'n btw-verlaging op te eisen. "Blijkbaar hebben een aantal partijen vandaag het licht gezien", meent Kamerlid Peter Mertens (PVDA) te kunnen vaststellen.

Maar het is vooral uitkijken naar wat de groenen en de liberalen hiervan vinden. Zowel Christien Leysen (Open VLD) als Florence Reuter (MR) hameren op de betaalbaarheid van nieuwe maatregelen. En premier Alexander De Croo (Open VLD lijkt op dezelfde lijn te zitten. "Ten eerste moet het gaan over tijdelijke maatregelen, ten tweede over doelgerichte maatregelen", aldus de premier . "Een derde element is de duurzaamheid voor de overheidsfinanciën."

Tussen de regels: de premier lijkt niet gewonnen voor een algemene maatregel zoals een btw-verlaging voor iedereen, zoals Van Peteghem die gisteren heeft voorgesteld.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) liet in de Kamer nog niet in zijn kaarten kijken.

Videospeler inladen...

Mijn blik is open. Ik heb geen a priori's, noch vóór noch tegen

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Ook de groenen toonden zich in het verleden geen voorstander van een btw-verlaging voor energie. "Die stijgende energieprijzen komen in de hele wereld voor", waarschuwt Kamerlid Kim Buyst (Groen). "Maak de mensen dus niet wijs dat we dat allemaal zullen oplossen met één wet hier in België." Groen legt liever de nadruk op oplossingen op middellange termijn: renovatie, investeren in zonnepanelen, warmtepompen en hernieuwbare energie.

Al geeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) toe dat er extra ingrepen nodig zijn nu de prijzen veel hoger oplopen dan enkele maanden geleden was verwacht. Ook opvallend: een btw-verlaging wijst Van der Straeten niet af. Ook niet het PS-voorstel voor een energiecheque voor wie dat nodig heeft. "Het is duidelijk dat alle oplossingen op tafel moeten komen en allemaal moeten worden bekeken met een open blik", zegt ze in "Villa Politica".

"Mijn blik is open. Ik heb geen a priori's, noch vóór noch tegen", aldus Van der Straeten.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) houdt alle opties open.

Videospeler inladen...

"Btw-verlaging kan een optie zijn als we dat doelgericht kunnen maken", verduidelijkt Tinne Van der Straeten in "De afspraak". Dat doelgericht slaat volgens haar op een groep die "groter is dan zij die onder het sociaal tarief vallen". 

"Niemand heeft een boodschap aan een opbod van maatregelen onder elkaar", aldus de minister. Ze verzekert dat de federale regering zo snel mogelijk knopen zal doorhakken.

Van der Straeten heeft het niet zo voor het opbod aan maatregelen van de voorbije dagen, zegt ze in "De afspraak".

Videospeler inladen...

Ik denk dat iedereen het erover eens is dat er absoluut iets moet gebeuren

Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit)

"Wij wachten op de concrete voorstellen van alle partijen", maar ik denk dat iedereen het erover eens is dat er absoluut iets moet gebeuren", liet Kamerfractieleider Melissa Depraetere (Vooruit) eerder optekenen in Villa Politica.

Conclusie: de federale regering moet de koppen nog bij elkaar steken. Nog even wachten dus voor we te weten komen of en hoe we gaan bloeden om onze woning warm te houden.

Melissa Depraetere (Vooruit) is blij dat de minister van Financiën de deur opent voor een btw-verlaging.

Videospeler inladen...

Bart Verhulst volgde het Kamerdebat van vanmiddag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen