Museum Eperon d'Or

Schoenmuseum Eperon d'Or heeft heel wat gouden schoenen in bezit: "Zoals gouden enkellaarsjes van Eddy Wally"

In Eperon d'Or, de vroegere schoenfabriek, in Izegem staan er allerlei soorten gouden schoenen: van koninklijke laarsjes afgewerkt met gouden details tot een replica van de befaamde gouden schoen. "We hebben zelfs een gouden paar schoenen dat Eddy Wally nog gedragen heeft", vertelt conservator Gertjan Remmerie. 

Club Brugge kon gisteren geen gouden schoen wegkapen op de uitreiking van De Gouden Schoen van Het Laatste Nieuws. Maar toch heeft de gouden schoen een link met West-Vlaanderen. Het schoenmuseum Eperon d'Or in Izegem heeft een grote collectie schoenen: 4.000 paar in totaal. Heel wat van die schoenen hebben een gouden touch.

"Van koninklijke laarsjes die afgewerkt zijn met goud tot goudkleurige designerschoenen of oude, handgemaakte luxeschoenen uit Izegem, die hier tot de jaren '60 gemaakt werden", vertelt kersvers conservator Gertjan Remmerie. "We hebben ook een showpaar staan: de gouden enkellaarzen van Eddy Wally. Die heeft hij ooit gedragen tijdens zijn VRT-show "Wally in Space". De meeste gouden schoenen niet alleen goudkleurig, maar sommige exemplaren zijn afgewerkt met écht bladgoud of échte gouden draad."

De Gouden Schoen

"We hebben ook een bronzen replica van de echte gouden schoen. De organisator, Het Laatste Nieuws, heeft dat aan ons geschonken in 2014. Een leuk weetje: de winnaar die tijdens de show naar voren wordt geroepen om de Gouden Schoen in ontvangst te nemen, mag die niet mee naar huis nemen. Het is altijd de bedoeling dat de winnaar een week later zijn voetbalschoen afgeeft. Het is die schoen die in 24-karaats-goud wordt verhuld. Zo wordt het een echt waardevolle en persoonlijke award", vertelt Remmerie nog.

Museum Eperon d'Or

Meest gelezen