Coronablog - Omikron krijgt delta niet helemaal klein, GEMS-voorzitter Erika Vlieghe reageert op wintermanifest: "Lees eerst onze adviezen"

GEMS-voorzitter Erika Vlieghe reageert op het kritisch manifest dat ruim 100 wetenschappers, opiniemakers en mensen naar voren schuiven over het coronabeleid in ons land. Viroloog Marc Van Ranst blikt dan weer vooruit naar de zomer. In Nederland gaan straks de winkels wellicht opnieuw open. Volg alles in onze coronablog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Marc Van Ranst: "Delta blijft mensen ziek maken"

Omikron werd op korte tijd misschien wel dominant, de deltavariant blijft om de hoek loeren. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in “De Afspraak”. “85 procent van de besmettingen gebeurt vandaag met omikron, 15 procent nog steeds met delta.  In ons ziekenhuis (UZ Leuven, nvdr) zie je dat eveneens terugkomen. Op intensieve zorg zijn de rollen dan weer omgedraaid: de kritische patiënten die daar belanden, zijn vooral met delta besmet.”

Van Ranst is voorzichtig optimistisch dat de eerste stap naar een ongevaarlijk virus is gezet. “Op lange termijn. We hebben nog geen zekerheid over de volgende variant - die er met zekerheid gaat komen. We hadden gehoopt omikron zodanig hoog zou klimmen dat delta volledig van tafel werd geveegd, maar op 85 procent zijn de cijfers beginnen stokken. We hebben geen idee hoe dat komt, in andere landen zien we het ook. Misschien is er binnen de deltavariant een subgroep die iets meer besmettelijk is en kan concurreren met omikron.” Van Ranst hoopt dat de volgende variant uit de omikron- in plaats van de deltavariant voortvloeit. “Die kans is groot, maar het is afwachten.”

De viroloog durft alvast voorzichtig vooruit te kijken naar de zomer: “Er zijn goede argumenten om te geloven dat we tegen dan in een andere wereld vertoeven. Op wereldvlak zie je alle cijfers naar beneden gaan. Zeggen dat het virus volledig uitdooft, zou enorm voorbarig zijn, maar de impact van het virus daalt wel degelijk. We gaan steeds normaler kunnen doen.” Zo normaal dat Van Ranst geen reden ziet om Rock Werchter voor een derde jaar op rij te annuleren: “Met enige maatregelen en voorzichtigheid, want iedereen gaat zich wat ongemakkelijk voelen, maar al die dingen komen terug.”

Bekijk hier het gesprek met viroloog Marc Van Ranst in "De Afspraak":

Videospeler inladen...

GEMS-voorzitter Erika Vlieghe: "Lees eerst onze adviezen voordat je kort door de bocht oordeel velt"

“Ik roep iedereen die het wintermanifest ondertekend heeft, op om onze adviezen eerst grondig te lezen voordat je kort door de bocht een oordeel velt.” Daarmee reageert Erika Vlieghe, infectiologe en voorzitter van de expertengroep GEMS, in “Terzake” op het kritisch manifest dat ruim 100 wetenschappers, opiniemakers en mensen naar voren schuiven.

De tekst verwijt onder meer externe experten zoals psychologen, armoededeskundigen en economisten dat ze geïnstrumentaliseerd werden door de virologen en epidemiologen. “Een belediging”, vindt Vlieghe. “Heel wat mensen brengen een hoop expertise binnen, en samen voeren we grondige en soms zeer pittige debatten.”

Voor Vlieghe is het wintermanifest dan ook wel degelijk een aanval op het coronabeleid van de voorbije twee jaar, al benadrukt epidemioloog Luc Bonneux dat het niet de bedoeling is een proces van het verleden te maken.

Bekijk hier het debat tussen GEMS-voorzitter Erika Vlieghe en epidemioloog Luc Bonneux in "Terzake":

Videospeler inladen...

Franse regering doet toegevingen na staking in onderwijs

Na een dag van staken en betogen tegen de coronamaatregelen in het onderwijs heeft de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer enkele toegevingen gedaan in de hoop van de onrust in de scholen te bedaren. Op verschillende plaatsen in het land hebben vandaag zo'n 77.500 onderwijsmensen betoogd.

Vanavond heeft minister Blanquer onderhandeld let de onderwijsvakbonden. Hij heeft daarbij een reeks toezeggingen gedaan: er worden 3.000 extra personeelsleden aangeworven om zieke leerkrachten te vervangen, de regering stelt 5 miljoen FFP2-maskers ter beschikking van het lesgevend personeel en er wordt meer geld vrijgemaakt voor apparatuur die de luchtkwaliteit in de klassen meet.

Rechter schort mondmaskerplicht buitenshuis in Parijs op

Een administratieve rechtbank heeft donderdag een verordening opgeschort die het dragen van een mondmasker buitenshuis verplicht in de Franse hoofdstad Parijs.

De prefectuur van Parijs had de mondmaskerplicht op 31 december laten ingaan om de verspreiding van de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus af te remmen. Maar volgens het Franse nieuwsagentschap AFP heeft een administratieve rechtbank in de hoofdstad vandaag geoordeeld dat de maatregel moet worden opgeschort.

Een officiële communicatie over de gerechtelijke beslissing zal pas morgen volgen. Dan zal ook duidelijk worden waarom tot de opschorting beslist werd.

Ontwikkelingslanden weigeren 100 miljoen net niet vervallen vaccindosissen

Verschillende ontwikkelingslanden hebben in december samen zowat 100 miljoen vaccindosissen geweigerd, omdat die op het punt stonden te vervallen. Dat heeft de directrice van de dienst bevoorradingen bij UNICEF gezegd in het Europees Parlement. UNICEF is betrokken bij het Covax-initiatief, dat vaccins moet bezorgen aan ontwikkelingslanden.

In oktober en november vorig jaar werden 15 miljoen dosissen AstraZeneca geweigerd die door de EU waren gedoneerd aan verschillende landen. Drie kwart daarvan was nog minder dan tien weken houdbaar op het moment dat ze aankwamen in het land van bestemming.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al herhaaldelijk rijke landen ervan beschuldigd vaccins te hamsteren en die alleen aan armere landen te doneren als ze nog slechts een korte houdbaarheidsdatum hebben.

Wereldwijd zijn al meer dan 9 miljard dosissen toegediend, maar in 90 landen is het doel om tegen eind 2021 40 procent van de bevolking te vaccineren niet gehaald, hekelt WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. In Afrika bijvoorbeeld heeft 85 procent van de bevolking nog geen vaccin gekregen.

Brussel en Wallonië verlengen CST tot 15 april

De plenaire vergadering van het Brussels Parlement heeft het licht op groen gezet voor de verlenging van het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) met maximaal drie maanden tot 15 april. Ook het Waals Parlement heeft zich voor een verlenging uitgesproken.

In Vlaanderen is het Covid Safe Ticket in principe geldig tot eind deze maand, maar op het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke verwacht men dat het Vlaams Parlement zich deze maand nog over de kwestie zal buigen.

 

Hongarije biedt vierde dosis van vaccin aan

Hongarije zal zijn inwoners een vierde dosis van het coronavaccin aanbieden. Op die manier wil het land de sterke toename van het aantal besmettingen met de omikronvariant tegengaan. "Iedereen die dat wenst zal een vierde injectie kunnen krijgen na medisch advies", kondigde Gergely Gulyas, de stafchef van premier Viktor Orban, aan.

In Hongarije heeft ongeveer 60 procent van de 9,8 miljoen inwoners minstens twee dosissen van het coronavaccin gekregen. Het land registreerde vandaag meer dan 9.200 nieuwe coronabesmettingen en telt sinds het begin van de pandemie al meer dan 40.000 doden door het coronavirus. Premier Orban krijgt kritiek omdat hij de meeste maatregelen tegen het coronavirus heeft versoepeld, ondanks de verslechtering van de gezondheidssituatie. 

Ook Denemarken nam gisteren een soortgelijke beslissing voor de meest kwetsbaren. In Israël en Chili zijn ze al begonnen met bepaalde categorieën van de bevolking voor een vierde keer in te enten. 

Premier De Croo geeft fout in interview toe: "Maar essentie blijft hetzelfde"

Premier Alexander De Croo geeft in de Kamer toe dat hij zich afgelopen weekend in een interview met de krant De Morgen vergist heeft, toen hij cijfers citeerde over de efficiëntie van de coronavaccins. "Bij omikron is een gevaccineerde ­negen à tien keer beter beschermd tegen zware ziekte. En een gevaccineerde die besmet is, heeft ook negen à tien keer minder kans om het virus over te dragen", klonk het toen. 

Die cijfers bleken niet helemaal te kloppen. "De grootteorde was inderdaad fout", zegt De Croo nu. "Maar de essentie van wat ik gezegd heb, namelijk dat iemand die gevaccineerd is veel beter beschermd is en de ander beter beschermt, is absoluut juist."

De premier benadrukt dat het veel kwalijker is om te beweren dat zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden het virus kunnen doorgeven. "Dat is waar, maar dat is zoals zeggen 'zowel Wout Van Aert als ik rijden met de fiets'. De een is een absolute topper, de andere duidelijk niet. En een gevaccineerde zit aan de top op vlak van bescherming van zichzelf en anderen. Dàt is de onwaarheid die verteld wordt, en daar moeten we als samenleving durven tegen optreden."

Minister Weyts: "Vaccineren op school zal ook weerstand oproepen tegen klassieke vaccins"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts roept opnieuw op om niet op school te vaccineren tegen corona. Het zal zorgen voor polarisatie en mogelijk ook voor weerstand tegen de klassieke vaccins, zoals tegen mazelen. Ook bij de Centra voor Leerlingenbegeleiding (clb's) valt te horen dat ouders zich beginnen verzetten tegen de reguliere vaccins. Toch zal er op verschillende basisscholen geprikt worden, zoals in Beveren, Kruibeke en Houthalen-Helchteren.

Vaccinatie op school wordt niet centraal georganiseerd, noch vanuit de Vlaamse overheid, noch vanuit de koepels, noch vanuit de CLB's. Toch hebben verschillende vaccinatiecentra beslist om het op die manier te doen. Onder meer in Beveren, Kruibeke, Houthalen-Helchteren en Beringen.

"Ik wil die discussie niet importeren in de scholen", zei Weyts in het parlement na vragen van Loes Vandromme (CD&V), Koen Daniëls (N-VA) en Jan Laeremans (Vlaams Belang). "Het gaat over het recht op privacy, maar ook over discussies die we echt kunnen missen als kiespijn in de klas. Als je gaat vaccineren in de scholen, zal het voor iedereen duidelijk zijn wie zich laat vaccineren en wie niet. Wie zich niet vaccineert, mag dan even naar de studie en wordt gebrandmerkt. Alles loopt al zo gepolariseerd in de samenleving, laat ons nu in godsnaam toch niet die discussie importeren in onze scholen."

Luchtvaartsector telt veruit meeste besmettingen

In de luchtvaartsector zijn de voorbije twee weken de meeste besmettingen opgetekend. Dat blijkt uit een tweewekelijks rapport van de KU Leuven, dat besmettingen in de verschillende sectoren van de maatschappij met elkaar vergelijkt. De luchtvaart steekt ook erg ver uit boven de andere sectoren.

De luchtvaartsector telt een incidentie van 5.860 gevallen, tegenover een incidentie van 2.933 gevallen in de volledige werkende bevolking. In de luchtvaart bevinden zich dus relatief gezien ongeveer dubbel zoveel besmettingen als in de volledige werkende bevolking. De werkende bevolking telt op zich ook al een bijna dubbel zo hoge incidentie als de algemene bevolking (1.574).

Ook de horeca heeft de laatste twee weken een stevige toename gekend, en stijgt tot een incidentie van 3.142. In andere vrijetijdssectoren worden eveneens stijgingen opgetekend: het gaat dan om de kunst, sport en recreatiesector en de retailsector.

"Dat de incidenties in deze sectoren stijgen, ligt in de lijn van onze verwachtingen. We zien een duidelijk 'kerst-effect'", zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). "De sectoren waar telewerk wel mogelijk is, tellen ook een grote stijging, dat is dan weer eerder verrassend. Het gaat dan bijvoorbeeld over financiële sectoren, de informatie- en communicatiesector en vastgoed-, reclame- en boekhoudbedrijven."

Amerikaanse president Joe Biden wil gratis mondmaskers en extra 500 miljoen gratis zelftesten verdelen onder bevolking

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens een persconferentie beloofd om gratis mondmaskers te verdelen onder de bevolking. Biden geeft aan dat één op de drie Amerikanen geen mondmasker draagt. Biden beseft ook dat mondmasker voor sommige Amerikanen te duur zijn. Dat wil hij nu dus verhelpen met de gratis mondmaskers. Die moeten vooral helpen de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus tegen te houden.

Het dragen van een masker is een deel van je plicht als Amerikaan

Naast de gratis mondmaskers wil president Biden nog eens 500 miljoen extra gratis zelftesten verdelen onder de Amerikaanse bevolking. Eerder had Biden al aangekondigd dat er 500 miljoen zelftesten worden verdeeld. Dat aantal wordt dus verdubbeld.

Daarnaast roept Biden de Amerikanen nogmaals op om zich te laten vaccineren. Zo'n 210 miljoen Amerikanen zijn gevaccineerd. Bijna 80 miljoen Amerikanen hebben ook al een boosterprik gekregen.

Kleuterklas uit Borgerhout per vergissing in quarantaine

Het Stedelijk Onderwijs heeft een kleuterklas uit Borgerhout foutief in quarantaine gestuurd. Een juf op de school Vlinderboom had positief getest op corona, waarop het CLB alle ouders had laten weten dat hun kinderen uit voorzorg thuis moesten blijven. "Men is daar verkeerdelijk vanuit gegaan, terwijl zoiets volgens de huidige maatregelen niet moet", reageert Tim Van der Schoot van het Stedelijk Onderwijs.

Lees meer:

De Munt annuleert opvoeringen "Carmen": "Voor slechts 200 mensen spelen zou financiële aderlating van 900.000 euro betekenen"

De Munt in Brussel annuleert de voorstellingenreeks van de opera “Carmen” die normaal gepland stond vanaf 23 januari. Ook in het operahuis en bij de gastartiesten zijn er heel wat mensen die in quarantaine moeten of ziek zijn. Die personeelsuitval zou de opvoeringen sterk blijven bemoeilijken, klinkt het.

We kunnen in dit scenario onmogelijk de verwachtingen van het publiek inlossen 

“Door de combinatie van het uitstel (van het Overlegcomité waar een stappenplan om uit de crisis te geraken zou besproken worden, red.) én de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen én de verwachtingen voor de komende weken, is alle hoop op een verhoging van het aantal toegelaten bezoekers in theaters volledig verdwenen”, meldt De Munt daarom in een persbericht.

“De 12 geplande voorstellingen van “Carmen” voor slechts 200 personen laten doorgaan zou voor ons een financiële aderlating van 900.000 euro betekenen. Voeg daar nog aan toe dat we slechts 2.400 in plaats van de voorziene 13.800 tickets zouden kunnen verkopen en dan is het duidelijk dat we in dit scenario onmogelijk de verwachtingen van het publiek kunnen inlossen.”

De Munt betreurt het dat de voorstellingenreeks geannuleerd moet worden, omdat er voor deze “iconische productie met een absolute topcast overdonderend veel belangstelling was bij het publiek”. Het operahuis bekijkt of de productie nog verplaatst kan worden naar latere data en “rekent erop er volledig terug te staan voor de volgende nieuwe productie, Puccini’s “Il trittico” in maart en april”. 

Horeca blijft dicht in Nederland, niet-essentiële winkels open op afspraak

In Nederland moeten de horeca en de cultuursector voorlopig dichtblijven. Niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag wel openen, maar enkel op afspraak. Ook kappers zouden opnieuw open mogen, net als het hoger onderwijs. Dat melden verschillende Nederlandse media op basis van bronnen bij de regering. 

Momenteel is Nederland nog in lockdown. Die zou morgen aflopen. Op de lockdown kwam veel kritiek, ook van experten. Nederland is het enige land in Europa waar er momenteel zulke strenge maatregelen gelden. Volgens de Nederlandse regering kunnen beperkte versoepelingen, omdat de ziekenhuisopnames meevallen. Morgen worden de maatregelen officieel voorgesteld op een persconferentie.

Meest gelezen