Radio 2

Half miljard voor sociale woningen naar privéprojecten: "Goed voor mensen die net geen recht hebben op sociale woning"

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil zo’n half miljard euro aan goedkope leningen ter beschikking stellen aan privé-ontwikkelaars of particulieren, die daarmee woningen aan een verlaagde huurprijs op de markt moeten aanbieden. Dat schrijven de Mediahuiskranten. Het geld was oorspronkelijk voorzien voor de bouw van sociale woningen.

De Vlaamse regering had vorig jaar 1,1 miljard euro aan goedkope leningen beschikbaar gemaakt voor sociale-huisvestingsmaatschappijen. Daarmee zouden sociale woningen moeten worden gebouwd. Maar ondanks de hoge nood aan zulke woningen, werd slechts 660 miljoen effectief gebruikt.

"We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat we die budgetten op krijgen en dat we die sociale woningen gebouwd krijgen. We benutten de volledige capaciteit van de sector", stelt minister Diependaele. Dat het toch niet gelukt is om het volledige bedrag besteed te krijgen, ligt volgens Diependaele aan twee zaken.

"We zijn hervormingen aan het doen van de sociale-huisvestingssector en we hebben gemerkt dat heel wat actoren liever projecten stilleggen dan dat ze ze moeten afstaan aan een andere maatschappij. Heel wat projecten zijn daardoor on hold gezet. Daarnaast stellen we vast dat heel wat lokale besturen minder en minder geneigd zijn om mee te stappen in projecten van sociale-woningenbouw."

Daardoor blijft er dus een half miljard over van het voorziene budget dat minister Diependaele nu wil uitgeven voor goedkope leningen aan privé-projecten. "Zij zullen daarmee geen sociale woningen bouwen, wel private woningen. Maar met de duidelijke afspraak dat ze die moeten verhuren tegen een lagere huurprijs dan de marktprijs."

Beluister Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) in "De Ochtend" op Radio 1:

Geen sociale woningen

Geen echte sociale woningen dus. "Maar er is ook een probleem voor mensen die net geen recht hebben op een sociale woning en ook geconfronteerd worden met stijgende huur- en koopprijzen. Voor die middenklasse proberen we nu ook een oplossing te zoeken", aldus minister Diependaele.

Het geld nuttig besteden, klinkt het. Maar dus wel met een budget dat oorspronkelijk voorzien was voor sociale woningen, waar er lange wachtlijsten zijn. De sector zelf vraagt zich af waarom ze geen langere termijn krijgt om het geld op te nemen.

"Dat zou inderdaad ook een oplossing zijn", erkent minister Diependaele. "Maar je hebt een bouwsector in Vlaanderen die de komende jaren overbevraagd zal worden, onder andere door energierenovaties. Dan gaan we op lange termijn gaan moeten toegeven dat de vraag waarschijnlijk niet zal kunnen beantwoord worden. Op dit moment lijkt me dit de juiste oplossing. Bovendien blijft het de bedoeling om de capaciteit in de sociale-huisvesting te blijven verhogen."

Meest gelezen