Radio 2

Even vast in Griekenland maar normaal beëindigt jongste pilote Zara haar solovlucht maandag in Wevelgem

Zara Rutherford (19) landt normaal maandag na een lange solovlucht rond de wereld met haar Shark Aero vliegtuigje op het vliegveld van Wevelgem. De reis duurde 2 maanden langer dan voorzien. “Ze heeft zich vaak eenzaam gevoeld”, vertelt haar grootmoeder Anne De Smet-Vlieghe uit Kortrijk. “Maar ze is ook zelfzekerder geworden door het avontuur.” 

Woensdag 18 augustus 2021 vertrok de 19-jarige pilote Zara vanop het vliegveld van Wevelgem voor een uitzonderlijk avontuur. De bedoeling was om solo rond de wereld te vliegen in 3 maanden tijd. Een vlucht van 27.685 zeemijlen lang en over 57 landen, maar dat draaide iets anders uit. De tocht duurde 2 maanden langer omdat het vluchtschema regelmatig overhoop werd gehaald door de weersomstandigheden, covidperikelen en technische mankementen. 

5 maanden lang alleen

Als grootmoeder leefde Anne De Smet-Vlieghe uit Kortrijk 5 maanden lang mee met Zara. “Door corona kon ze de afspraken, die ze had gemaakt, niet altijd nakomen. Leuke ontmoetingen die stonden gepland of overnachtingen bij bepaalde kennissen of vrienden, werden geschrapt. Door de vertragingen werden bepaalde routes ook aangepast en een defect aan haar boordradio zorgde voor problemen boven Zuid-Korea. Maar met de hulp van een lijnpiloot van de Koninlijke Luchtvaart Maatschappij kon ze daar toch nog op een veilige manier landen.” 

Regelmatig contact

Anne bleef regelmatig contact houden met haar kleindochter, die ze op 18 augustus voor de laatste keer in levende lijve zag. “1 keer om de 10 dagen hadden we even contact en dat waren altijd gesprekken, die veel deugd deden. Het zal zeker niet hetzelfde meisje zijn dat maandag terug voet op de Wevelgemse tarmac zal zetten. Ze heeft heel wat moeilijke momenten moeten overwinnen. Maar ze beseft dat ze wel een fantastische ervaring achter de rug heeft!”

Radio 2

Interview CNN

Maandag trekt grootmoeder Anne zeker naar de Wevelgemse luchthaven om Zara in haar armen te sluiten. “Ik kijk er naar uit en hoop dat ze geen onvoorziene obstakels meer zal moeten overwinnen tijdens die laatste kilometers van haar solovlucht over Bulgarije, Slovakije, Tsjechië, Duitsland en Frankrijk. In Griekenland nog werd haar vertrek vertraagd door een stormgebied, dat boven het land hing. Maar misschien komt de moeilijkste opdracht maandag pas wanneer ze landt in Wevelgem, namelijk de verzamelde wereldpers te woord staan. Zelfs CNN heeft maandag een interview met haar gepland!”

Radio 2

Meest gelezen