Videospeler inladen...

Duizenden Franse leerkrachten staken tegen "verwarrend" coronabeleid: "We zijn boos en moe"

In Frankrijk staken duizenden leerkrachten tegen het coronabeleid. De leerkrachten zijn boos en willen meer duidelijkheid over de coronamaatregelen. Volgens hen doet de overheid er te weinig aan om de veiligheid van de leerkrachten en leerlingen te vrijwaren. Volgens de nationale vakbond SNUIPP zal de helft van de scholen sluiten. Volgens het ministerie van Onderwijs staakt zo'n 40 procent van het onderwijspersoneel, volgens de vakbond gaat het over 75 procent.

De coronapandemie - en vooral de omikronvariant - hakt goed in op de Franse scholen.  Nog geen twee weken na de kerstvakantie is er een forse stijging van het aantal besmettingen. Volgens de minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer hebben zo'n 50.000 leerlingen de afgelopen dagen positief getest op het coronavirus. Ook zijn meer dan 10.000 klassen verplicht gesloten door besmettingen. Voor de komende weken worden er nog hogere cijfers verwacht. 

Duizenden leerkrachten en ouders komen op straat in Frankrijk: "Mijn kinderen kunnen dat stokje in de neus niet meer verdragen"

Videospeler inladen...

Volgens de overkoepelende vakbond SNUIPP hebben de leekrachten er genoeg van. "We zijn zo moe en boos dat we geen andere keuze hebben dan te staken om een krachtig signaal te sturen naar de overheid", klinkt het. Naast de vele besmettingen zorgen ook nieuwe testmaatregelen voor verwarring bij het schoolpersoneel. Die zijn al twee keer veranderd op korte tijd. Zo moeten leerlingen geen PCR-test meer doen na besmetting in de klas, maar zijn drie zelftesten ook voldoende. De Franse overheid wil zo klassen toch zo veel mogelijk openhouden. "Ik weet dat het zwaar is, maar een staking lost geen problemen op. Je staakt niet tegen het virus", zegt Blanquer.

"We staken niet tegen een virus?" is te lezen op een plakkaat. De minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer is afgebeeld als virus.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De leerkrachten eisen nu duidelijke maatregelen. Er zou ook niet geluisterd worden naar hun klachten. "De verantwoordelijkheid van de minister en de regering in deze chaotische situatie is totaal door onophoudelijke veranderingen, onwerkbare protocollen en het gebrek aan geschikte instrumenten om te garanderen dat scholen goed kunnen functioneren", zegt de vakbond.

Naar schatting zal de helft van de scholen gesloten zijn. Volgens het Franse ministerie van Onderwijs zou zo'n 40 procent van het onderwijspersoneel vandaag staken. Volgens eerdere schattingen van de vakbond zou het om 75 procent gaan.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen