Karlijne Van Bree

Grimbergen restaureert buste van schrijver Karel van de Woestijne: "Ook klein erfgoed is belangrijk" 

In Grimbergen is het borstbeeld van schrijver Karel van de Woestijne gerestaureerd. Ook het plantsoen, waar het beeld staat, kreeg een opfrisbeurt. De gemeente staat voortaan ook in voor het onderhoud. 

Karel van de Woestijne (°1878 – +1929) was een Vlaams schrijver. Eind 1906 verhuisde hij naar Brussel als correspondent van het Nederlandse dagblad "Nieuwe Rotterdamsche Courant". Hij woonde een tijd in Laken, maar ging vaak wandelen naar Grimbergen via Meise. In 1914 beschreef hij ook de toestand in de streek rond Grimbergen, met name de vernielingen in het gehuchtje Roost op de grens van Meise en Grimbergen. Om dat te gedenken werd begin van de jaren 1990 op initiatief van de lokale Marnixring een borstbeeld geplaatst aan de Rooststraat.  

Zonder neus

Met de jaren raakte het borstbeeld in verval, zo erg zelfs dat de neus verdween. Grimbergs schepen Karlijne Van Bree (Vernieuwing) nam de zaak ter harte. "Ik zorgde er eerst voor dat het borstbeeld werd opgenomen in het patrimonium van de gemeente", vertelt ze. "Daarna zochten we een kunstenaar die de neus kon herstellen. Dat gebeurde op basis van een foto van Karel van de Woestijne. We gaven ook de gedenkplaat en het plantsoen rond het beeld een opfrisbeurt. En vanaf nu zorgen wij als gemeente ook voor het onderhoud."

(lees verder onder de foto) 

Schepen Van Bree bij het gerestaureerde borstbeeld
Karlijne Van Bree

Klein erfgoed

"Dit is maar een klein project", geeft Van Bree toe. "Maar ik  vind het toch belangrijk. Ook klein erfgoed verdient aandacht. Grote projecten, zoals de restauratie van een kerk, kosten doorgaans veel geld. Dit project heeft de gemeente niet zoveel gekost, maar het bepaalt even goed mee het uitzicht van onze gemeente", besluit Van Bree. 

Meest gelezen