Radio 2

Rumbeekse verkoper van brandhout en pellets krijgt 40 procent meer aanvragen: "Mijn magazijn is leeg"

Verkopers van brandhout en pellets verkopen veel meer dan een jaar geleden, dat merkt ook Eddy Callens van Brandhout en pellets cc in Rumbeke. “Ik krijg dit jaar 40% meer aanvragen dan in andere jaren, het grootste deel van mensen die nog niet in mijn klantenbestand zitten. Ondanks de prijsstijgingen in de sector. Want de prijzen van beuk en eik en pellets liggen ondertussen ook 3 keer hoger, als gevolg van de stijgende vraag.” 

"Zowat de helft van mijn omzet betreft brandhout, de andere helft bestaat uit pellets. De laatste maanden is de vraag enorm gestegen als gevolg van de gas- en elektriciteitsprijzen die de pan uitspringen", zegt Callens van Brandhout en pellets in Rumbeke. Hij verkoopt kwalitatieve Franse eik en beuk, maar zijn magazijn is op dit moment volledig geplunderd. "Ik koop mijn hout aan in de regio rond Parijs. Het komt uit de uitgestrekte bossen in de regio dat hier op maat wordt gekapt, gezaagd, gedroogd en dan doorverkocht."

Schrijnend

"Met een goede pelletkachel concurreer je zelfs met een  moderne warmtepomp, een rendement van 95% is niet uitzonderlijk", vertelt Callens. "Een uitstekend alternatief dus om je huis op te warmen, én financieel ook interessant." Soms maakt hij schrijnende toestanden mee. "Zoals een bejaarde weduwe die moet leven van een pensioentje van 1100 euro en die haar energierekening ineens de hoogte in ziet schieten van 104 naar 264 euro per maand. Zij schakelde noodgedwongen over naar een pelletkachel om haar appartement warm te houden."

Markt zwaar onder druk

In een normaal jaar beschikt Eddy Callens over een ruime voorraad en kan hij leveren aan stabiele prijzen. "Ik ben ook afhankelijk van de markt. Nadat het hout wordt aangekocht, moet het nog gekliefd en gedroogd worden. Maar op dit moment is mijn magazijn leeg, goede Franse eik en beuk zijn zeer moeilijk te krijgen. Ik ben al twaalf jaar actief als houtverkoper en heb dit nog nooit meegemaakt."

Radio 2

Meest gelezen