Ignace Schops van het Nationaal Park Hoge Kempen: “Klimaatverandering nog geen hopeloze zaak maar wel snel en doortastend te werk gaan vanaf nu”

De strijd tegen klimaatverandering moet op het allerhoogste plekje van de agenda staan de komende jaren, vindt Ignace Schops, de directeur van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het goede nieuws volgens hem: het kan nog lukken.

De klimaatdata zijn duidelijk. De afgelopen zeven jaar waren meteen ook de zeven warmste jaren in de geschiedenis van de wereld. Je hoeft dan ook geen glazen bol te hebben om te verwachten dat 2022 die trend zal volgen. De discussie hoeft dan ook niet meer te gaan over klimaatverandering of niet, de discussie zal vooral gaan over wat we moeten doen met die informatie, zegt Ignace Schops: “Het gaat heel erg slecht en de opwarming gaat nu enorm snel. Het moet de komende jaren hoog op de agenda staan. Klimaatneutraal zijn tegen 2050 lijkt veraf maar is eigenlijk heel snel daar. Als je iets wil doen moet het nu gebeuren. Elke dag niks gedaan is een dag meer ellende.”

Voor veel mensen is de klimaatverandering weinig tastbaar of voelbaar maar dat is aan het veranderen, zegt Schops: “Steeds meer gebieden op aarde kampen met problemen door extreem weer. En ook wij hebben afgelopen zomer de extreme neerslag gehad in Wallonië. Het is een misvatting te denken dat wij de gevolgen niet zullen dragen.”

Elke dag vind je wel ergens berichten over alarmerende onderzoeken of extreme weerfenomenen die gelinkt worden aan de klimaatverandering maar zijn er ook lichtpunten? “Toch wel,” zegt Schops. “De nieuwe regeringen in Nederland en Duitsland maken miljarden vrij voor de transitie naar een klimaatneutrale economie. Je hebt de Green Deal van Europa en je hebt Scandinavische landen die voorop lopen met klimaatbeleid. De politieke bewustwording is er wel degelijk omdat er stilaan ook geen andere optie meer is.”

Limburg

Je kan je afvragen wat een kleine provincie als Limburg kan betekenen in dit mondiaal verhaal maar ook daar ziet Schops kansen. “Limburg heeft ook een verantwoordelijkheid. Hier wordt al langer gewerkt aan een klimaatplan. En we hebben veel natuur, waarbij er ook een vanzelfsprekende link is tussen natuurbehoud en bossen die CO2 opnemen. Je hebt de rol van de lokale burgemeesters die stappen zetten. Nu komt het erop aan om de plannen en woorden ook echt snel in daden om te zetten."

Meest gelezen