Kerkfabriek Sint-Michielskerk

Ingang Sint-Michielskerk Gent afgesloten na vondst brokstukken: "Groot gevaar is er niet"

De Gentse politie heeft de hoofdingang van de Sint-Michielskerk in de binnenstad afgesloten omdat er enkele brokstukken zijn opgedoken. Ze zijn losgekomen van de bovenkant van de kerk. Er komt nu een onderzoek om de aantasting in kaart te brengen.  

Mensen die de Gentse Sint-Michielskerk willen bezoeken kunnen voorlopig enkel de zij-ingang gebruiken. De hoofdingang is tijdelijk afgesloten omdat er enkele dagen geleden brokstukjes zijn ontdekt. "Het gaat om stukjes puinsteen die naar beneden zijn gekomen. In samenspraak met politie en brandweer hebben we besloten om geen risico te nemen", zegt pastoor Jürgen François. De Gentse politie heeft de ingang nu afgezet met hekken. 

Kerkfabriek Sint-Michielskerk

Waar komen de brokstukken vandaan?

De brokstukken zijn afkomstig van een ornament, een soort versiering, bovenaan de kerk. “Het gaat om een ornament aan de zijkant, dat moet nu verder geïnspecteerd worden of dat nog meer is aangetast. Het lijkt niet om een groot probleem te gaan want er zijn geen nieuwe brokstukken meer opgedoken. Direct gevaar is er niet, maar we nemen geen enkel risico.” De hoofdingang blijft zeker nog een week afgesloten, in die tijd zouden de nodige onderzoeken moeten kunnen gebeuren. 

Kerkfabriek Sint-Michielskerk

Pastoor François weet niet wat er precies aan de hand is maar benadrukt dat de kerk, zeker boven de hoofdingang, te lijden heeft onder luchtvervuiling en grote temperatuurverschillen deze winter. “Er zijn allerlei verkleuringen en aantastingen. Het is onduidelijk wat daar precies de oorzaak is, dat moet verder onderzocht worden. “Het is niets alarmerend, maar het is een teken dat grondigere analyse nodig is”, zegt François. 

"Missen gaan gewoon door"

De problemen aan de hoofdingang hebben geen impact op de activiteiten in de kerk. “Alles kan doorgaan zoals anders”, zegt pastoor François. “De zij-ingang is open, dus iedereen die wil, kan op een veilige manier binnen.”

Meest gelezen